Τελευταία διορία! Μέχρι αύριο η προθεσμία για την εγκατάσταση POS, αλλιώς πέφτει καμπάνα 1.500 ευρώ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μέχρι αύριο η προθεσμία για την εγκατάσταση POS

Μέχρι αύριο Πέμπτη 27 Ιουλίου περισσότεροι από 400.000 επαγγελματίες από 85 επαγγελματικές κατηγορίες πρέπει να έχουν προμηθευτεί από τις τράπεζες τα τερματικά αποδοχής καρτών, τα γνωστά σε όλους POS, ώστε να γλιτώσουν το τσουχτερό πρόστιμο των 1.500 ευρώ.

Μετά τη λήξη της διορίας, οι ελεγκτικές αρχές αναμένεται να προχωρήσουν σε μπαράζ αιφνιδιαστικών ελέγχων, ώστε να διαπιστώσουν αν έχουν προμηθευτεί τα POS οι επαγγελματίες που υποχρεούνται από το νόμο.

Έτσι μέσα στις επόμενες ώρες, περίπου 85 επαγγελματικές κατηγορίες, από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, φαρμακοποιούς, έως κομμωτές, γιατρούς και καταστηματάρχες λιανικής πώλησης θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει στις επιχειρήσεις τους το πολυπόθητο μηχάνημα.

Ήδη στις τράπεζες τις τελευταίες μέρες έχει παρατηρηθεί το αδιαχώρητο από επαγγελματίες που περίμεναν την τελευταία στιγμή για να προμηθευτούν το τερματικό, διαφορετικά το πρόστιμο θα είναι 1.500 ευρώ, ενώ αν κάποιος πληρώσει μέσα σε ένα μήνα μειώνεται στα 750 ευρώ.

Η προθεσμία λοιπόν λήγει στις 27 Ιουλίου. Αν όμως μια επιχείρηση έκανε έναρξη δραστηριότητας από τις 27 Ιουνίου έως τις 27 Ιουλίου θα πρέπει να εγκαταστήσει το POS το αργότερο μέχρι τις 27 Αυγούστου. Από την άλλη όποια επιχείρηση πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών από τις 28 Ιουλίου και μετά θα πρέπει να εγκαταστήσει το POS εντός 30 ημερών από την έναρξη δραστηριότητας.

Οι επαγγελματίες που πρέπει να προμηθευτούν τα POS είναι πάρα πολλοί και εύλογα αρκετοί ανησυχούν ότι ακόμα κι αν κάνουν αίτηση τώρα δεν θα προλάβουν να έχουν το τερματικό μέχρι τις 27 Ιουλίου.

Για το λόγο αυτό οι τράπεζες έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα και ήδη από τους 400.000 περίπου επαγγελματίες που υποχρεούνται να εγκαταστήσουν POS, περισσότεροι από 350.000 έχουν ήδη εγκαταστήσει τα μηχανήματα στις επιχειρήσεις τους.

Οι εκκρεμείς αιτήσεις στις τράπεζες υπολογίζονται στις 30.000 – 40.000, ενώ καθημερινά υποβάλλονται περίπου 2.000 αιτήσεις.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, απαιτούνται τρεις με πέντε εργάσιμες ημέρες από τη στιγμή υποβολής της αίτησης μέχρι την εγκατάσταση του POS, εφόσον βέβαια έχουν προσκομισθεί όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Όσον αφορά στο κόστος εγκατάστασης των POS, κάθε τράπεζα ακολουθεί διαφορετική πολιτική όσον αφορά στις προμήθειες που χρεώνουν τους εμπόρους για την αποδοχή συναλλαγών.

Οι προμήθειες των ελληνικών τραπεζών είναι από τις πλέον ανταγωνιστικές συγκρινόμενες με αυτές λοιπών τραπεζών που λειτουργούν σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά το γεγονός πως οι συναλλαγές με κάρτες στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι λίγο πάνω από το μισό του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Το κόστος αγοράς ενός τερματικού POS κυμαίνεται από 99 έως 440 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο και τη λειτουργικότητά του, ενώ στην περίπτωση μίσθωσής του το κόστος κυμαίνεται ετησίως από 50 έως 360 ευρώ, ανάλογα με το μηνιαίο όγκο συναλλαγών. Αντίστοιχα, το ετήσιο κόστος συντήρησης κυμαίνεται μεταξύ 24 και 96 ευρώ.

Επίσης, οι τράπεζες παρέχουν προγράμματα επιβράβευσης πόντων για τις επιχειρήσεις - πελάτες τους, προγράμματα τα οποία λειτουργούν εδώ και μια δεκαετία με τεράστια αναγνωρισιμότητα και αξιοποίηση από τους χρήστες καρτών πληρωμών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top