Α. Τσίπρας: «Σημαντικότερη θετική είδηση η μείωση της ανεργίας»

«Αποτέλεσμα προσπάθειας και σχεδίου» - Πρώτη ανάρτηση 13:53

Για σταθερή μείωση των ποσοστών ανεργίας και σταθερή αύξηση των θέσεων εργασίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μετά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου στο υπουργείο Εργασίας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα αυτό ως την πιο σημαντική είδηση των τελευταίων ετών.

«Αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι αποτελέσματα που έχουν έρθει από μόνα τους, αλλά κρύβεται πίσω από αυτά μια προσπάθεια με σχέδιο και με πολύ μεγάλες δυσκολίες», είπε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης: Αχτσιόγλου: «Μειώσαμε την ανεργία κατά 5 μονάδες»

Πρόσθεσε ακόμα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία τον Απρίλιο έφτασε το 21,7% ποσοστό το οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικά υψηλό, αλλά το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2012 κι ενώ τον Απρίλιο του 2014 ήταν 27,2%.

«Από τότε έχουμε μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες της ανεργίας και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ποσοστού της ανεργίας των νέων. Είμαστε βάσιμα αισιόδοξοι ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας θα επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα», σημείωσε ο Α. Τσίπρας και έκανε λόγο για βάσιμες προσδοκίες για αποκλιμάκωση στο εξής πάνω από 2,5 μονάδες ετησίως.

«Εξάλλου, σήμερα μπορεί να γίνει κατανοητή η διαφορά ανάμεσα στο υποτιθέμενο success story των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και σε αυτό που πραγματικά εμείς ορίζουμε ως επιτυχία. Τη διαφορά ανάμεσα στην εικονική ανάκαμψη με δυσθεώρητα ποσοστά εργασίας και με ένα διαλυμένο κοινωνικό κράτος και στην ανάκαμψη που έχει αρχίσει να έχει ευδιάκριτα αποτελέσματα σε αριθμούς και στατιστικά νούμερα, αλλά και στην πραγματική ζωή και στην καθημερινότητα των ανθρώπων», είπε.

Υποστήριξε ακόμα ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν ισχύει το επιχείρημα για θέσεις εργασίας με πάρα πολύ χαμηλούς μισθούς και με επισφαλή εργασία.

 «Ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ροπή προς τις θέσεις ελαστικής εργασίας, σήμερα είμαστε οριακά αλλά με διαρκώς μειούμενη την τάση υπέρ των σταθερών σχέσεων εργασίας.  Το κυριότερο είναι, ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, έχουμε αύξηση στον ιδιωτικό τομέα κατά 9,4% του μέσου όρου των μικτών μηνιαίων αποδοχών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Α. Τσίπρας δεσμεύθηκε για εντατικοποίηση των ελέγχων, ώστε να εντοπιστούν παρανομίες και στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας εις βάρος των εργαζομένων, ενώ σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική μείωση της αδήλωτης εργασίας.

Εξήγγειλε ακόμα παρέμβαση για αποκλεισμό των επιχειρήσεων που παραβιάζουν την εργασιακή νομοθεσία από κάθε μορφή δημόσιας χρηματοδότησης, ενώ για τους εργαζομένους που μένουν καιρό απλήρωτοι και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας τόνισε ότι σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα που θα προβλέπει την οικονομική ενίσχυσή τους και την επανεκπαίδευσή τους με νέες γνώσεις και ικανότητες για να αλλάξουν θέσεις εργασίας στον ίδιο ή σε άλλο κλάδο.

«Το πρόγραμμα αυτό, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, θα καλύψει σε πρώτη φάση 50.000 εργαζόμενους», είπε και προανήγγειλε ταυτόχρονα κι ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες που θα μετατρέψουν τους εργαζομένους με μπλοκάκι σε μισθωτούς.

«Το πρώτο εξάμηνο ο ΕΦΚΑ καταγράφει πλεόνασμα που πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ. Το 2015 παραλάβαμε, ταμειακό έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ, ο προϋπολογισμός για τις κοινωνικές δαπάνες από τα 780 εκατ. ευρώ το 2015 έφτασε στα 1.570 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ το 2019 προβλέπεται οι δαπάνες αυτές να ξεπεράσουν τα 2.570 εκατ. ευρώ», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top