Λεβέντης: Είχα 6 συναντήσεις με τον Τσίπρα αλλά αν μου έπαιρνε βουλευτές θα έπεφτε χαστούκι!

Τι δήλωσε για την απλή αναλογική και το ενδεχόμενο συνεργασίας

Οι συναντήσεις του Λεβέντη με τον Τσίπρα

Έξι προσωπικές συναντήσεις είχε πριν από ένα χρόνο με τον πρωθυπουργό ο Βασίλης Λεβέντης, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων σε συνέντευξή του στον Bήμα Fm. Όπως διευκρίνισε, οι συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα είχαν κύριο θέμα  το ζήτημα της απλής αναλογικής (ώστε  να «τελειώνουν με τον Μητσοτάκη» και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τον σχηματισμό μιας Κεντροαριστερής κυβέρνησης όπως ανέφερε), ενώ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

Σχετικά πάντως με το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του κόμματός του με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που αποχωρούσαν οι ΑΝΕΛ, υποστήριξε πως αν του το ζητούσε ο Αλέξης Τσίπρας «θα έτρωγε χαστούκι» και απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο!

«Υπήρξαν συχνές επαφές την εποχή της απλής αναλογικής. Ήταν μέγα θέμα η απλή αναλογική. Επέβαλε να γίνουν και πέντε και έξι συναντήσεις, ακόμη και με τον πρωθυπουργό. Συναντήσεις στις οποίες συζητείτο το θέμα, πώς θα ανευρεθούν οι 200, γιατί δεν θέλαμε και οι δυο τη Χρυσή Αυγή. Ελπίζαμε στο ΠΑΣΟΚ. Δεν το κρύβουμε ότι μέχρι τελευταία του έλεγα (του πρωθυπουργού): Μα θα τολμήσει να ψηφίσει υπέρ του Μητσοτάκη να πάρει 50 έδρες μπόνους; Και έλεγε και αυτός, ο Τσίπρας δηλαδή, ότι το ΠΑΣΟΚ όφειλε να δώσει ψήφο υπέρ της απλής αναλογικής. Θεωρήσαμε προδοσία αυτό που έκανε η κ. Γεννηματά»  τόνισε ο κ. Λεβέντης.

Όπως επίσης υποστήριξε «το ΠΑΣΟΚ είχε ήδη κάνει προσυμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία. Έχει ήδη δεθεί με τη Νέα Δημοκρατία. Με αυτούς θα πάει. Ο Τσίπρας κάνει φλερτ με το ΠΑΣΟΚ για να τους εκθέσει. Ο Τσίπρας δεν θέλει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ».  Για το ίδιο θέμα ανέφερε: «... Θα πετυχαίναμε να τελειώνουμε με τον Μητσοτάκη. Αν ο Μητσοτάκης έχει μπροστά του μηδέν μπόνους, και 35% να πάρει θα έχει 95 βουλευτές. Τελείωσε ο Μητσοτάκης. Αν τελειώνουμε με τη Δεξιά, εκεί όντως μπορεί να γίνει μια Κεντροαριστερή κυβέρνηση».

Ο ίδιος όμως υποστήριξε στη συνέχεια ότι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλο κόμμα, εκτός αν ξεπεράσει η Ένωση Κεντρώων το 15%. «  Στην επόμενη Βουλή, ούτε τότε δεν θα μπούμε σε καμία κυβέρνηση, μόνο αν τα ποσοστά μας είναι άνω του 15%. Είναι συγκεκριμένη απόφαση... ».

Ο κ. Λεβέντης ανέφερε και ότι στις συζητήσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα για την απλή αναλογική, έπεσε και η ιδέα ενός δημοψηφίσματος.

«Του είπα, έχουμε τη λύση του λαού, γιατί φοβάσαι. Όταν κατέβηκες για εκείνη την ηλιθιότητα στο λαό, γιατί φοβάσαι τώρα για κάτι υπέρτατο; Δεν μου απάντησε. Το κατέγραψε. Ελπίζω ότι θα το κάνει. Γιατί αν δεν το κάνει θα έχει κακό τέλος και ο ίδιος. Θα είναι εκείνος που θα παραδώσει στον Μητσοτάκη, που θα πάρει 50 έδρες».

Για την προοπτική συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ

Στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από την ΔΗΣΥ προσέγγισε και τον ίδιο για κυβερνητική συνεργασία, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων απάντησε: 

«Καμία δεν υπήρξε ποτέ. Ποτέ δεν μου είπε ο Τσίπρας: Κύριε Λεβέντη, αν μου φύγει ο Καμμένος διατίθεσαι; Ποτέ. Γιατί θα του έριχνα και χαστούκι. Επειδή έχω συζητήσει ότι είμαστε ένα κόμμα που 40 χρόνια καθίσαμε στην αντιπολίτευση υπό χλεύη και αντέξαμε, και μας έβαλε η νεολαία μέσα. Το να μου ζητήσει την ψήφο είναι σαν να θέλει να με εξοντώσει. Γιατί όσοι ακούμπησαν μνημόνιο εξοντώθηκαν. Σας λέω ειλικρινώς, αν τολμούσε ο Τσίπρας και μου έλεγε κύριε Λεβέντη μου δίνεις τους βουλευτές σου, μπορεί να έτρωγε και χαστούκι. Θα ήταν αυθάδεια σε έναν άνθρωπο που 40 χρόνια άντεξε να πάω τώρα να δώσω στον Τσίπρα ή στον Μητσοτάκη αντιστοίχως. Τελεία και παύλα».

Για την πρόσφατη αποχώρηση της κ. Μεγαλοοικονόμου από το κόμμα του, τόνισε:

 «Όποιος φεύγει από τον Λεβέντη τελειώνει την ίδια στιγμή. Όπου και να αναζητούν στέγη δεν θα μπορέσουν να εκλεγούν».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top