Μειώθηκε κατά 2,7 δισ. ευρώ ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα τον Ιούνιο

Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Μείωση δανεισμού από τον ELA

Περιορίστηκε κατά 2,7 δισ.ευρώ τον Ιούνιο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος, η οποία περιλαμβάνει τη ρευστότητα μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) και την απευθείας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η συνολική εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών περιορίστηκε στα 54,2 δισ. ευρώ από 56,9 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Μαΐου.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη μείωση του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον ELA στα 37,9 δισ. ευρώ από 40,7 δισ. ευρώ αντιστοίχως, καθώς και την οριακή αύξηση της απευθείας χρηματοδότησης από την ΕΚΤ στα 16,3 δισ. ευρώ από 16,2 δισ. ευρώ.

Τι είναι όμως ο ELA;

ELA είναι τα αρχικά των λέξεων Emergency Liquidity Assistance που σημαίνει μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας. Στην ουσία πρόκειται για τον μηχανισμό ,στον οποίο μπορούν να καταφύγουν οι τράπεζες μιας χώρας σε περίπτωση έλλειψης ρευστότητας πάντα με την ευθύνη και την καθοδήγηση της κεντρικής τους τράπεζας,στην περίπτωση της χώρας μας, της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο ELA  δεν μπορεί να χρησιμοποιείται επ' αόριστον, ενώ είναι και πολύ πιο ακριβός τρόπος χρηματοδότησης σε σχέση με την χρηματοδότηση που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η προσφυγή στον ELA δεν θεωρείται καλό σημάδι για την οικονομική κατάσταση μιας χώρας, καθώς σημαίνει ότι δεν μπορεί να βρει ρευστότητα από τους τακτικούς μηχανισμούς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top