Στη Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας! Συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας και με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας

Θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ

Συνάντηση Τσίπρα με Βούτσιτς και Μπορίσφο στη Θεσσαλονίκη

Επαφές με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ θα έχει σήμερα στην Θεσσαλονίκη, ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας.

Στόχος της τριμερούς αυτής συνάντησης είναι η ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ατζέντα της συνάντησης, στις 10:00 ο Α. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Σέρβο πρόεδρο, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις συμμετεχόντων υπουργών στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού, της άμυνας, της ασφάλειας και της μετανάστευσης.

Στο 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας θα υιοθετηθεί κοινή διακήρυξη για όλο το φάσμα των σχέσεων των δύο χωρών και τις κοινές τους θέσεις σε περιφερειακά ζητήματα και θα υπογραφούν επιμέρους συμφωνίες σε διάφορους τομείς.

Επίσης θα συζητηθούν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και η ευρωπαϊκή τους προοπτική. Σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθεί η συνεργασία των δύο πλευρών στο μεταναστευτικό, οι σχέσεις με τρίτες χώρες καθώς και αναπτυξιακά σχέδια, με έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως η σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου και η πλωτή διασύνδεσή τους.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, θα ακολουθήσει κοινή Συνέντευξη Τύπου του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Σέρβου Προέδρου.

Κατόπιν στις 16:00 το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ με τον οποίο θα συζητήσει θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και η ευρωπαϊκή τους προοπτική, το μεταναστευτικό, η διμερής ενεργειακή συνεργασία (IGB, FSRU) και η σιδηροδρομική διασύνδεση Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Μπόικο Μπορίσοφ, θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους η τριμερής αυτή συνεργασία μπορεί να συνεισφέρει στην περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ανάπτυξη.

Στις 17:45 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η κοινή συνέντευξη Τύπου των Αλέξη Τσίπρα, Αλεξάντερ Βούτσιτς και Μπόικο Μπορίσοφ και μετά θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Τέλος ο πρωθυπουργός στις 19:30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν από την αναγόρευση του τελευταίου σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ, που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top