Κομισιόν: Τέλος η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα- Τι σημαίνει αυτό για τη χώρα μας

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Τέλος η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα

Η Κομισιόν αποφάσισε σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων να συστήσει στο Συμβούλιο ECOFIN, να τερματίσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα.

Όπως σας ενημερώσαμε νωρίτερα το πρωί στο star.gr, η ανακοίνωση του τερματισμού της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας έγινε σήμερα στις 15:30 τοπική ώρα Βρυξελλών από τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.

Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι η Ελλάδα εξέρχεται από το διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και εισέρχεται στο προληπτικό. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι δεν αναμένεται να ζητηθούν από τις Βρυξέλλες, άλλη φορά, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ούτε στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης.

Η απόφαση πρότασης για τερματισμό της διαδικασίας (EDP) θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το Συμβούλιο των κρατών-μελών - κανονικά σε σύνθεση Υπουργών Οικονομικών, δηλαδή τον Οκτώβριο στο Λουξεμβούργο (καθώς η συνεδρίαση του Ταλίν, είναι άτυπη). 

Τι αναφέρει η Κομισιόν σε γραπτή της ανακοίνωση

Η Κομισιόν αναφέρει σε γραπτή της ανακοίνωση ότι η κίνηση αυτή ακολουθεί τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλουν τα τελευταία χρόνια η χώρα για την εδραίωση των δημόσιων οικονομικών της, σε συνδυασμό με την πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας  για την Ελλάδα.

Ντομπρόβσκις: «Ακόμη ένα θετικό μήνυμα υπέρ της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα»

Ο Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, δήλωσε σχετικά πως: «η σύστασή μας να κλείσουμε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα αποτελεί ένα ακόμη θετικό μήνυμα υπέρ της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα».

Στόχος είναι, αναφέρει, «να συνεχιστεί η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομία της, η οποία είναι σημαντική για την Ελλάδα να και προετοιμαστεί η επιστροφή της στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Επισημαίνει δε ότι «η ταχεία εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των θετικών τους επιπτώσεων στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, για να εξασφαλίσουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, ισχυρή ανάπτυξη και ευημερία στο μέλλον».

Μοσκοβισί: «Αυτή είναι μια πολύ συμβολική στιγμή για την Ελλάδα»

Από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, συμπλήρωσε πως  «αυτή είναι μια πολύ συμβολική στιγμή για την Ελλάδα».

«Μετά από τόσα χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού, η χώρα κερδίζει τελικά τα οφέλη των προσπαθειών της», αναφέρει ο Επίτροπος.

«Η καταβολή των 7,7 δισ. ευρώ τη Δευτέρα ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αναθεώρησης και η σημερινή πρόταση της Κομισιόν είναι η αναγνώριση της μαζικής μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ», τόνισε και κατέληξε

«Η Κομισιόν θα παραμείνει στην πλευρά του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια αυτής της νέας φάσης».

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

Τι είναι και τι σημαίνει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) της ΕΕ είναι ένα σύνολο κανόνων που διέπουν τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών της ΕΕ και αποτελείται από δύο σκέλη: 

α) Το προληπτικό σκέλος, που εξασφαλίζει ότι η δημοσιονομική πολιτική των χωρών της ΕΕ ασκείται με βιώσιμο τρόπο

και β) Το διορθωτικό σκέλος, που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες θα πρέπει να αναλάβουν δράση σε περίπτωση που το δημόσιο χρέος τους ή το δημοσιονομικό έλλειμμα θεωρηθεί υπερβολικό.

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να επιδείξουν ότι έχουν υγιή δημοσιονομικά και ότι πληρούν δύο κριτήρια:

 • το δημοσιονομικό τους έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ)
 • το δημόσιο χρέος (δημόσιο χρέος και χρέος δημόσιων υπηρεσιών) δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλος οι απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα από τις Βρυξέλλες;

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top