Τέλος οι απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα από τις Βρυξέλλες;

Τι μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του STAR

Τέλος οι απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα από τις Βρυξέλλες;
Η ανακοίνωση του τερματισμού της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας θα γίνει σήμερα στις 15:30 τοπική ώρα Βρυξελλών από τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.
 
Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι η Ελλάδα εξέρχεται από το διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και εισέρχεται στο προληπτικό. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι δεν αναμένεται να ζητηθούν από τις Βρυξέλλες, άλλη φορά, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ούτε στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης.
 
Η απόφαση πρότασης για τερματισμό της διαδικασίας (EDP) θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το Συμβούλιο των κρατών-μελών - κανονικά σε σύνθεση Υπουργών Οικονομικών, δηλαδή τον Οκτώβριο στο Λουξεμβούργο (καθώς η συνεδρίαση του Ταλίν, είναι άτυπη). 
 
Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι η Ελλάδα εξέρχεται από το διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και εισέρχεται στο προληπτικό. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι δεν αναμένεται να ζητηθούν από τις Βρυξέλλες, άλλη φορά, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ούτε στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης. 
 
Το κριτήριο για την έξοδο από το EDP είναι το αν έχει η χώρα «με βιώσιμο και διατηρήσιμο τρόπο» έλλειμμα κάτω του 3%. Το 2016 έκλεισε για την Ελλάδα με ελαφρά πλεονασματικό προϋπολογισμό (+0,6%). Ο ορισμός και η απόδοση των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν σχετίζεται με τη διαδικασία. 
 
Η κίνηση της Κομισιόν αποτελεί ταυτόχρονα και ψήφο εμπιστοσύνης για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, όπως έχει προβλέψει ο Κλάους Ρέγκλιγκ του ESM «στα τέλη του 2017 ή τις αρχές του 2018».
 
«Η Ελλάδα», είπε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ESM  «δεν χρειάζεται να αναζητήσει μεγάλα ποσά, αλλά όλες οι χώρες που αποκατέστησαν στον αυτόνομο δανεισμό τους έχτισαν σταδιακά μια καμπύλη αποδόσεων».
 
Θα έχει προηγηθεί συζήτηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων, ενώ το "καλό νέο" θα μεταφέρει ο Πρόεδρος Γιούνκερ στην Θεσσαλονίκη, όπου και του απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα της νομικής του ΑΠΘ. 
 
Η Ελλάδα είχε αρχίσει να χτίζει αυτή την καμπύλη το 2014, όμως η περιπέτεια του πρώτου εξαμήνου του 2015 την έστειλε πίσω σε πολύ χειρότερο χρονικό σημείο. 
 
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
 
Ποιες χώρες βρίσκονται ακόμη στο διορθωτικό σκέλος

Στις 16 Ιουνίου 2017, το Συμβούλιο ολοκλήρωσε τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος για την Κροατία και την Πορτογαλία και έτσι μίκρυνε ακόμη περισσότερο η σχετική λίστα με τις χώρες.

Μαζί με την Ελλάδα, πλέον μόνο 4 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να βρίσκονται υπό το διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου, όταν το 2011 ο αριθμός των χωρών ανερχόταν σε 24.

Αυτές είναι: Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία.

 
Τι είναι και τι σημαίνει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος
 
Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) της ΕΕ είναι ένα σύνολο κανόνων που διέπουν τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών της ΕΕ και αποτελείται από δύο σκέλη: α) Το προληπτικό σκέλος, που εξασφαλίζει ότι η δημοσιονομική πολιτική των χωρών της ΕΕ ασκείται με βιώσιμο τρόπο και β) Το διορθωτικό σκέλος, που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες θα πρέπει να αναλάβουν δράση σε περίπτωση που το δημόσιο χρέος τους ή το δημοσιονομικό έλλειμμα θεωρηθεί υπερβολικό.
 
Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να επιδείξουν ότι έχουν υγιή δημοσιονομικά και ότι πληρούν δύο κριτήρια:
 
το δημοσιονομικό τους έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ)
 
το δημόσιο χρέος (δημόσιο χρέος και χρέος δημόσιων υπηρεσιών) δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top