Τσίπρας σε Γιλντιρίμ: Στις δύσκολες στιγμές οι γείτονες πρέπει να στηρίζουν ο ένας τον άλλον

Τούρκος Πρωθυπουργός: «Γνωρίζουμε τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά έχουμε και εμείς προβλήματα»

Στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας, τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Κατά τις κοινές τους δηλώσεις, ο Πρωθυπουργός είπε ότι: «Αποτελεί σταθερή πεποίθηση μας ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας μπορούν να αποβούν προς όφελος των δύο χωρών» και πρόσθεσε: «Το προηγούμενο διάστημα και οι δύο χώρες μας, περάσανε δυσκολίες. Στις δύσκολες στιγμές οι γείτονες πρέπει να στηρίζουν ο ένας τον άλλον και αυτό κάνουμε».

«Προσβλέπουμε στη δυνατότητα που έχουμε το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο σημαντικές προκλήσεις και να προσεγγίσουμε με γενναιότητα ζητήματα ανοιχτά για δεκαετίες ώστε να δώσουμε λύσεις» επεσήμανε ακόμη ο Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη «να δούμε με θετικό τρόπο τις διαφωνίες που έχουμε και να τις προσεγγίσουμε με εποικοδομητική διάθεση».

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας υποστήριξε ότι πρέπει «να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με λογική και ψυχραιμία» και πρόσθεσε πως: «Γνωρίζουμε τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά έχουμε και εμείς προβλήματα».

«Τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με αλληλεγγύη και καλή θέληση» σημείωσε και υποστήριξε ότι «οι παραλείψεις ή και οι παρερμηνείες δεν θα πρέπει να μας εμποδίσουν να προχωρήσουμε». Ο Τούρκος πρωθυπουργός διαμήνυσε ακόμη ότι «οι ευκαιρίες από τη συνεργασία είναι περισσότερες από ό,τι τα προβλήματα» και επανέλαβε την ανάγκη εστίασης στις «ευκαιρίες, ώστε να δούμε τι θα κάνουμε με τις προκλήσεις».

Καταλήγοντας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα θα συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Ποιοί τον υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο

Στο αεροδρόμιο υποδέχτηκαν τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος βρισκόταν από χθες στην Αθήνα και ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ συνοδεύεται επίσης από τον Υπουργό Εργασίας Μεχμέτ Μουεζίνογλου, τον Υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ και τον Υπουργό Συγκοινωνιών Αχμέτ Αρσλάν.

Εφημερίδα Σαμπάχ:  Βασικό θέμα αποτελεί η έκδοση των οχτώ στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα 

Η εφημερίδα Σαμπάχ αναφέρει ότι Γιλντιρίμ και Τσίπρας αναμένεται να ανοίξουν σήμερα τα χαρτιά τους στο Κυπριακό ενόψει και της νέας συνόδου στην Γενεύη στις 28 Ιουνίου. Για τον Τούρκο Πρωθυπουργό βασικό θέμα αποτελεί η έκδοση των οχτώ στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα έπειτα από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Στην ατζέντα είναι και η επόμενη συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το προσφυγικό και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top