Συμφωνία σε όλα ανακοίνωσαν οι δανειστές μετά το Eurogroup – 8,5 δις η εκταμίευση αλλά «αργότερα» τα μέτρα για το χρέος

«Για σημαντικό βήμα» μίλησε ο Ντάισελμπλουμ - Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star Θ. Αθανασίου

 Πλήρη και ολοκληρωτική συμφωνία για το χρέος, την αξιολόγηση, τη δόση και τη συμμετοχή του ΔΝΤ ανακοίνωσε από το Λουξεμβούργο ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου.

Σύμφωνα με την απόφαση, το ΔΝΤ θα εισηγηθεί ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα στο διοικητικό του συμβούλιο και η ΕΕ, μετά από εθνικές διαδικασίες έγκρισης θα εκταμιεύσει 8,5 δις ευρώ προς την Ελλάδα

Το Eurogroup δεσμεύθηκε για επέκταση των ωριμάνσεων και ρύθμιση των σχετικών επιτοκίων των ελληνικών δανείων για άλλα 15 χρόνια. Το eurogroup ζητά μάλιστα από το Euro Working Group να συμφωνήσει επί ενός μηχανισμού που θα συνδέει την επίτευξη των στόχων της ανάπτυξης με πιθανή περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στη βάση της συμφωνίας της 25ης Μαίου του 2016 μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.

Δεσμεύθηκε δε και για την μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στο απώτερο μέλλον αν αυτό χρειαστεί. Επιπλέον δε, όπως είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup, οι εταίροι δεσμεύθηκαν να προσφέρουν στην Ελλάδα και υποστήριξη για την έξοδό της στις αγορές.

Όλα τα μέτρα για το χρέος θα ρυθμιστούν τελικώς, μόνο μετά την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ στο τέλος του προγράμματος.

Τέλος ανακοινώθηκε ότι η ΕΕ θα βοηθήσει την επίτευξη των ελληνικών αναπτυξιακών στόχων με την ίδρυση μιας ελληνικής εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας.

Για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2023 δεσμεύθηκε η Ελλάδα

Η Ελλάδα δεσμεύθηκε για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ ως το 2023 και σε ό,τι ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας μετά από εκείνο το σημείο και ως τη μείωση του χρέους στο στόχο του 60%.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τελευταίο έτος του προγράμματός της και έδωσε τα εύσημα στον ελληνικό λαό, τις αρχές και τους θεσμούς για το έργο που έχουν επιτελέσει ως τώρα.

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλιγκ εξήγησε ότι ο ESM θα ξεκινήσει την εκταμίευση των 8,5 δις μετά την ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Ο επικεφαλής του ESM καλωσόρισε τη συμφωνία επί των μέτρων για το χρέος: “οι εταίροι έδειξαν το πόσο σοβαροί είναι για τα επόμενα βήματα με την Ελλάδα”. Τα 8,5 δις θα καλύψουν τις υποχρεώσεις της χώρας και θα χωριστούν σε 7,7 δις (6,9 για χρέος και 0,8 για ληξιπρόθεσμα στο εξωτερικό). Άλλα 0,8 δις θα εκταμιευθούν μετά το καλοκαίρι, αρκεί και η Ελλάδα να συμβάλει και αυτή με δικά της μέσα στην εκκαθάριση των arrears.

Λαγκάρντ: Έχει γίνει πρόοδος στο θέμα του χρέους αλλά χρειάζεται κι άλλος χρόνος

Η Κριστίν Λαγκάρν, έλαβε το λόγο και εξήγησε ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα για ανάπτυξη και σταθερότητα. Θα προτείνει ένα προληπτικό standby arrangement για την Ελλάδα κοντά στα 2 δις δολάρια. Θα το κάνει τις επόμενες 24 ώρες. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως τις αρχές Ιουλίου.

Συμφωνήσαμε με τους άλλους θεσμούς, ότι σε ό,τι αφορά τις πολιτικές, η Ελλάδα έχει φέρει αποτελέσματα. Ζητήσαμε 7 προαπαιτούμενα, όχι 140, αλλά είναι προαπαιτούμενα κλειδιά και θα ενεργοποιήσουν την ανάπτυξη”, σημείωσε. 

“Η Ελλάδα υπό αυτή την έννοια αξίζει να στηριχθεί”, είπε η Κριστίν Λαγκάρν και συμπλήρωσε ότι “υπάρχει πρόοδος και στο θέμα του χρέους.”

Θεωρεί όμως ότι χρειάζεται και άλλος χρόνος για να εξεταστούν και να βαθμονομηθούν ακριβώς τα προτεινόμενα μέτρα.

Η Κριστίν Λαγκάρν υπερασπίστηκε την απόφαση του ΔΝΤ λέγοντας ότι η Ελλάδα επωφελείται διότι δεν θα υπάρξει κρίση πληρωμών τον Ιούλιο, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις και τις θυσίες του ελληνικού λαού κρατώντας ζωντανή την υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους.

“Είναι η δεύτερη καλύτερη λύση, αλλά δεν είναι κακή λύση”, είπε η Διευθύντρια του ΔΝΤ.

Απαντώντας σε ερώτηση του KYΠΕ, η Κριστίν Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι “ο σκοπός είναι να ευθυγραμμίσουμε την διάρκεια του προγράμματος του ΔΝΤ με την υπόλοιπη διάρκεια του προγράμματος του ESM».

Επίσης απαντώντας σε ερώτημα του Θ. Αθανασίου ο Πρόεδρος του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι επί της αρχής θα επιτραπεί στην Ελλάδα να μην χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια του ΔΝΤ αν δεν τα χρειάζεται. Ο Πρόεδρος εξήγησε ότι δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί επακριβώς η δυνατότητα για προληπτική γραμμή από την πλευρά των Ευρωπαίων (σαν αυτή του 2014), αλλά έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για την προετοιμασία της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές και κάτι τέτοιο μπορεί να είναι τμήμα των συζητήσεων.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top