Μετά την απόρριψη η πρόταση Σόιμπλε έγινε «καλή βάση εκκίνησης» για την κυβέρνηση!

Μούδιασμα στο Μέγαρο Μαξίμου από τις εξελίξεις

Και όμως: Ενώ  ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έλεγε στο eurogroup πως δεν μπορεί να δηχθεί την πρόταση Σόιμπλε η κυβέρνηση λέει απο χθες ότι θα την δεχθεί,  αρκεί να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα!  Οι εξελίξεις προκαλούν μούδιασμα στο Μαξίμου που δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας και επιτίθεται στα Μέσα Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.  στα θετικά της πρότασης Σόιμπλε  προσμετράται  η πρόβλεψη για  απογείωση του χρέους σε παρούσα αξία ύψους 120 δις ευρώ ενώ το ταμείο ζητούσε 150 δις.

Όμως,  στα δύσκολα διαχειρίσιμα ειναι τα υψηλό πρωτογενή πλεονάσματα 2,2 δις μέχρι το 2060, το νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ και η επισήμανση ότι οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν μονό εάν κριθεί αναγκαίο.

Γι΄ αυτό και η κυβέρνηση επιδιώκει να πάρει απο τους δανειστές μια ρήτρα,  συμφώνα με την οποία θα μπορεί να διακόψει το πρόγραμμα με το ΔΝΤ αν καταφέρει να βγει στις αγορές.

Πρόκειται για την ίδια πρόταση για την οποία χθες το πρωθυπουργός δήλωνε πως θα κάνει αποδεκτή προκειμένου να βγούμε στις αγορές. Όμως το βραδύ διευκρίνιζε μιλώντας στους  βιομηχάνους της Θεσσαλονίκης:   «Και σε αυτή την προσπάθεια δεν γίνεται παρά να απαιτούνται υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές. Εμείς έχουμε κάνει τις δικές μας. Τώρα είναι η ώρα και για τη Γερμανία και για το Ταμείο να κάνουν τις δικές τους υποχωρήσεις».   

Ενώ όμως ειναι εμφανής η στροφή της κυβέρνησης,  το Μαξίμου επιτίθεται στους δημοσιογράφους συλλήβδην κατηγορώντας τους για κατασκευασμένες ειδήσεις με αφορμή το eurogroup!   

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top