Τζανακόπουλος: Προτιμήσαμε αναβολή λίγων ημερών για καθαρή λύση στο χρέος – Δεν τα βρίσκουν ΔΝΤ-Σόιμπλε!

«Αναγνωρίστηκε απ’ όλους ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της»

«Στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup αναγνωρίστηκε απ’ όλους ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της και έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «δεν κατέστη εφικτό να γεφυρωθούν στο σύνολό τους οι διαφορές ώστε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένη λύση».

Μάλιστα, μίλησε για απόσταση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία, δείχνοντας ευθέως τον Σόιμπλε: «Η απόσταση ΔΝΤ και γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αν και έχει μειωθεί, παραμένει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση που παρουσιάστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση «δεν αντιστοιχούσε ούτε στους στόχους που είχαν τεθεί ούτε στις θυσίες του ελληνικού λαού».

«Ήταν απολύτως σαφές και για την ελληνική πλευρά αλλά και για εταίρους μας πως ήταν προτιμότερη μια απόφαση για αναβολή λίγων ημερών για να προετοιμάσουμε μια καλύτερη λύση παρά να πάρουμε αποφάσεις που μεταθέτουν το πρόβλημα και δεν προσφέρουν ασφαλή διέξοδο για την ελληνική οικονομία» πρόσθεσε.

«Θέλουμε καθαρή λύση, χωρίς γκρίζες ζώνες»

«Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα ώστε στο επόμενο Eurogroup να πετύχουμε μια καθαρή λύση χωρίς γκρίζες ζώνες και ασάφεια» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξηγώντας ότι με το όρο «καθαρή λύση» εννοεί «τον σαφή προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα δώσει στο ΔΝΤ τη δυνατότητα να καταλήξει άμεσα σε θετική μελέτη βιωσιμότητας και να συμμετέχει στο πρόγραμμα χωρίς αστερίσκους».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως η Ελλάδα έκανε όσα όφειλε για να ανοίξει ο δρόμος για λύση στο θέμα του χρέος και τώρα «αναμένουμε να κάνει το ίδιο και το σύνολο των εταίρων και δανειστών».

Αιχμές για Σόιμπλε: «Δεν γίνεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα να είναι α λα καρτ»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνέχεια άφησε αιχμές για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατηγορώντας (χωρίς να τον κατονομάσει) ότι θέλει «α λα καρτ» συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Δεν γίνεται από τη μία να υπάρχει απαίτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά και για την υιοθέτηση των μέτρων που προτείνει αλλά από την άλλη να μη γίνονται δεκτέ οι θέσεις του για το χρέος. Δεν γίνεται η συμμετοχή του στο πρόγραμμα  να είναι α λα καρτ» είπε

«Πολιτικό και ηθικό καθήκον να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως η ελληνική πλευρά θα εργαστεί εντατικά και θα πάρει πρωτοβουλίες για την καλύτερη κατάληξη των συζητήσεων.

«Έχουμε τη βεβαιότητα ότι τα επιχειρήματα με τα οποία προερχόμαστε είναι αδιαμφισβήτητα. Έχουμε υλοποιήσει τις δεσμεύσεις μας, Τώρα είναι οι εταίροι και οι  δανειστές έχουν πολιτικό, ηθικό και νομικό καθήκον να υλοποιήσουν τις δικές τους» κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Ισχύει η δέσμευση Τσίπρα ότι δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος»

Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε επιτυχία της κυβέρνησης τη δέσμευση για πλεονάσματα 3,5% για τέσσερα χρόνια, αν και παραδέχθηκε ότι «είναι δύσκολος στόχος», ενώ ξεκαθάρισε πως ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα δίχως λύση για το χρέος.

«Επομένως νομίζω ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα μέτρα μετά το 2019 εφόσον δεν πάρουμε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τελεί εν ισχύ» τόνισε.

Τι απάντησε στο αν η κυβέρνηση είχε υπερεκτιμήσει τις συνθήκες που διαμορφώνονταν στο Eurogroup

Απαντώντας, εξάλλουτ, σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση είχε υπερεκτιμήσει τις συνθήκες που διαμορφώνονταν στο Eurogroup, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Επιδιώκουμε μια λύση αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού. Γνωρίζαμε ωστόσο ότι από την πλευρά του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ προετοιμαζόταν τα τελευταία 24ωρα μια λύση που δεν θα έδινε έναν καθαρό διάδρομο. Γι' αυτό λέγαμε ότι θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Δεν θεωρώ ότι υπήρξε λανθασμένη εκτίμηση ή υπεραισιόδοξη πρόβλεψη»

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται κίνδυνος για τη δόση από τα προαπαιτούμενα που δεν έχουν ολοκληρωθεί: «Υπάρχουν και κάποια για τα οποία χρειάζεται περισσότερο χρόνο να υλοποιηθούν αλλά δεν θέτουν σε κίνδυνο την αξιολόγηση. Δεν υπάρχει θέμα με την εκταμίευση της δόσης. Δεν υπάρχει σύνδεσή της με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος. Η τεχνική συμφωνία στην οποία έχουμε καταλήξει με τους θεσμούς έχει εγκριθεί είμαστε βέβαιοι ότι στις 15 Ιουνίου θα έχουμε θετική κατάληξη».

Απάντηση σε Κικίλια: Πιο Γερμανός από τους Γερμανούς

Ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε και στην σκληρή επίθεση του Βασίλη Κικίλια, ο οποίος είπε πως ο πρωθυπουργός κοροϊδεύει τους Έλληνες.

«Δεν επιλέξαμε να πάρουμε μια κακή συμφωνία για να την διαχειριστούμε επικοινωνιακά και να κάνουμε την τρίχα τριχιά. Όσο για το αν είμαστε ικανοί να κάνουμε διαπραγμάτευση, ο κ. Κικίλιας εμφανίστηκε πιο Γερμανός από τους Γερμανούς γιατί το σύνολο του διεθνούς τύπου δεν ρίχνει την ευθύνη στην Ελλάδα για ό,τι συνέβη στο Eurogroup της Δευτέρας. Ο κ. Σόιμπλε στο πρόσωπο του κ. Κικίλια βρήκε έναν αναπάντεχο - δεν ξέρω πόσο αναπαντέχος ήταν - σύμμαχο στο πρόσωπο του κ. Κικίλια» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top