Ο πολιτικός κόσμος ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ τη νίκη Μακρόν- Τα μηνύματα βουλευτών και αρχηγών κομμάτων

Πώς σχολίασαν την εκλογή και την επικράτηση του νέου Προέδρου της Γαλλίας

Ο πολιτικός κόσμος ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ τη νίκη Μακρόν- Τα μηνύματα βουλευτών και αρχηγών κομμάτων

Εκτός από τον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος χαιρέτισε τη νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν μέσω twitter.

Ο αρχηγός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σημείωσε: «Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν, μακάρι να αποτελεί μήνυμα ελπίδας...».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά έγραψε χαρακτηριστικά: «Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί ανάσα για κάθε προοδευτικό Ευρωπαίο. Αποτελεί νίκη της Δημοκρατίας και ελπίδα για καλύτερες μέρες».

 

Σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, σημειώνει ότι: «Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, ενός νέου, τολμηρού και προοδευτικού Ευρωπαίου που τοποθετείται πέραν της Δεξιάς και της Αριστεράς, είναι νίκη των πολιτών που υπερασπίζονται την ανοιχτή δημοκρατία και τις ανοιχτές κοινωνίες, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι. «Δικαιώματα και ευκαιρίες για όλους, ανάπτυξη και αξιοκρατία, όρια σε συμφέροντα, συντεχνίες και κομματικούς μηχανισμούς, διαφάνεια, δικαιοσύνη και ελεύθερα ΜΜΕ, είναι όσα υπερασπίστηκε ο Εμανουέλ. Γι΄ αυτό δεν είχαμε κανένα δισταγμό να ταχθούμε απο την πρώτη στιγμή στο πλευρό του, πράγμα που δεν έκαναν δυνάμεις και πολιτικοί που δηλώνουν προοδευτικοί αλλά τελικά είναι προσκολλημένοι σε παλιά σχήματα» και προσθέτει:

«Εθνικιστές, λαϊκιστές, κρατιστές, δημαγωγοί, αντιευρωπαϊστές έχασαν στη Γαλλία μια μεγάλη μάχη. Ενώθηκαν, πάλεψαν, χρησιμοποίησαν ύπουλα μέσα, αλλά στη Γαλλία δεν τα κατάφεραν. »Ο Εμανουέλ Μακρόν και οι αληθινά προοδευτικές δυνάμεις της ηπείρου πρέπει να προχωρήσουν σε ρήξη με το παλιό σύστημα προς όφελος των λαών της Ευρώπης. Να πάρουμε όλοι – πολίτες και πολιτικοί - το ρίσκο που μας αναλογεί. Αυτή η μάχη μπορεί να κερδηθεί και όχι μόνο στη Γαλλία», καταλήγει το κίνημα του Σταύρου Θεοδωράκη. 

«Η Ένωση Κεντρώων υποδέχεται με μεγάλη χαρά την εντυπωσιακή νίκη και εκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν στην Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων, και συμπληρώνει:

«Οι Γάλλοι πολίτες συμπεριφέρθηκαν και στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με μεγάλη υπευθυνότητα, αποδεικνύοντας περίτρανα το δημοκρατικό τους φρόνημα και το φιλοευρωπαϊκό τους πνεύμα. Απέκλεισαν από το ύπατο αξίωμα τις δυνάμεις του λαϊκισμού, ευρωσκεπτικισμού και φασισμού. Κομβικής σημασίας για τη νίκη Μακρόν, ήταν η υποστήριξη του Φρανσουά Μπαϊρού, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού κόμματος (EDP), στο οποίο ανήκει και έχει την Αντιπροεδρία η Ένωση Κεντρώων. Συγχαίρουμε το νέο Πρόεδρο για την μεγάλη του επιτυχία και ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο του, επ' ωφελεία του γαλλικού λαού και όλης της Ευρώπης. Ελπίζουμε ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν θα συνεχίσει και θα ενισχύσει την παραδοσιακή φιλία και συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας».

Μέσω twitter συνεχάρη τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε την ήττα της Λεπέν, αναφέροντας πως πρόκειται για νίκη της δημοκρατίας και έγραψε χαρακτηριστικά: «Συγχαρητήρια στον Μακρόν. Θα συνεχίσει την θετική προς την Ελλάδα στάση της Γαλλίας. Η καθαρή ήττα της Λεπέν είναι νίκη για την δημοκρατία».

Η νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν αποτελεί απόρριψη κατεστημένων πολιτικών δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM 104,9».

Πρόκειται, όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, για μια νίκη, απόρριψη κατεστημένων πολιτικών, πολιτικών που έχουν φέρει μιζέρια στην Ευρώπη, πολιτικών που εφαρμόζονται σε όλη την ήπειρό μας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντίδραση των πολιτών σε αυτές τις κατεστημένες πολιτικές ειναι ενστικτώδης και αμορφοποίητη και έγινε «ορατή» στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Και στην Ελλάδα, όπως είπε ο Γ. Κατρούγκαλος, δεν είναι δυνατόν να έχεις μια κοινωνική Ελλάδα σε μια αντικοινωνική Ευρώπη και ένας από τους λόγους που μένουμε Ευρώπη είναι για να την αλλαξουμε, προφανώς δεν θα την αλλάξουμε από αυτή τη γωνιά που βρισκόμαστε, αλλά γίναμε καταλύτης για κάτι τέτοιο [...]».

Με την επισήμανση ότι συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στις πολιτικές που «τρέφουν» την ακροδεξιά, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου χαιρετίζει την ήττα Λεπέν.

Όπως έγραψε στο twitter, «η ήττα Λεπέν είναι νίκη των δημοκρατικών αξιών. Η επόμενη μέρα για την Ευρώπη απαιτεί αγώνα ενάντια στις πολιτικές που τρέφουν την ακροδεξιά».

Ευκαιρία για τον επανακαθορισμό της πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη τη νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM 104,9». Σύμφωνα με την Μαρία Σπυράκη, ο Μακρόν υπερέβη τους κομματικούς συσχετισμούς και κατάφερε να απαντήσει σε ανησυχίες ευρωπαϊστών της Γαλλίας, σε ανησυχίες εκείνων που ήθελαν τη Γαλλία στην πρωτοπορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Εκείνο που πρέπει να κάνει (ο Εμανουέλ Μακρόν) είναι να καθίσει στο τραπέζι, να καταστήσει και πάλι τη Γαλλία πρωταγωνιστή, να προχωρήσει πολύ γρήγορα σε ενισχυμένη συνεργασία και να δώσει τη διάσταση που αναλογεί στη Γαλλία».

Σημείωσε δε, πως πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι (η Ελλάδα) να παραμείνουμε στην πρώτη «ταχύτητα» της ευρωζώνης, επειδή η ενισχυμένη συνεργασία (για την οποία θα εργαστεί ο κ. Μακρόν) θα επισπευστεί.

Την εκτίμηση ότι, με τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στη Μαρί Λεπέν, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνουν «ανάσα», διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM 104,9».

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, «σίγουρα τόσο η Γαλλία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν σοβαρότατα προβλήματα, οι λαϊκιστές από κάθε πλευρά πολιτικού φάσματος επισημαίνουν τα προβλήματα αυτά, αλλά δεν έχουν λύσεις. Η λύση δεν είναι το μίσος, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Η λύση είναι η πολιτική ηγεσία να κάνει τις αντίστοιχες προσαρμογές, έτσι ώστε η ΕΕ να μην γίνει ο ασθενής κρίκος της παγκόσμιας οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε, επίσης, ότι ο Μακρόν θα συνεχίσει μια φιλική στάση που υπήρχε και επί Ολάντ και επί Σαρκοζί προς την Ελλάδα και πρόσθεσε πως «καθώς είμαστε (η Ελλάδα) και στην ΕΕ και στην ευρωζώνη και είμαστε ο πιο ασθενής κρίκος, η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία και η ηγεσία της ευρωζώνης πρέπει να εκμεταλλευτούν το διάστημα των τεσσάρων ετών που ειναι καθαρό από εκλογικές αναμετρήσεις και οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια Ευρώπη πιο δυνατή και φιλική προς τους πολίτες».

«Ανακούφιση χωρίς εφησυχασμό. Ανακούφιση για όλους τους ευρωπαϊστές, τους δημοκράτες και τους προοδευτικούς πολίτες. Δεν επιτρέπεται όμως εφησυχασμός. Η άμεση απειλή της ακροδεξιάς απετράπη, δεν ηττήθηκε ακόμη όμως ο εθνικολαϊκισμός στην ρίζα του», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος για την ανάδειξη στη γαλλική προεδρία του Ε. Μακρόν.  

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι: «Η επικράτηση Μακρόν έναντι της αντιδραστικής, αποκρουστικής, υποψηφιότητας Λεπέν αποτελεί νίκη για τα τμήματα εκείνα του κεφαλαίου που είναι σταθερά προσανατολισμένα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη».

Από τη μεριά της Χρυσής Αυγής, ο Νίκος Μιχαλολιάκος υποστήριξε ότι «Υπερίσχυσαν οι τραπεζίτες και οι υπέρμαχοι της σκληρής λιτότητας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top