Ηχηρό μήνυμα του Προκόπη Παυλόπουλου στην Τουρκία

Η ελληνική απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις

Ηχηρό μήνυμα προς τη Τουρκία έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αφορμή την ημέρα μνήμης των θυμάτων της σφαγής της Χίου το 1822.

«Μάρτυρες στον βωμό της Ελευθερίας, οι σφαγιασθέντες μας δείχνουν, στο διηνεκές, το δικό μας χρέος και τον δικό μας δρόμο: Δεν λησμονούμε το αίμα των Ηρώων- Μαρτύρων. Δεν υποστέλλουμε την Σημαία της Ελευθερίας και, συνακόλουθα, της Εθνικής μας Κυριαρχίας και της Εδαφικής μας Ακεραιότητας» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανεβάζοντας τους τόνους όμως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το πλαίσιο της καλής γειτονίας μεταξύ των δυο χωρών.

«Καθιστούμε σαφές ότι η Ειρήνη και η ειρηνική συνύπαρξη, έχουν ως αυτονόητη προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του, επομένως τον πλήρη σεβασμό και της Συνθήκης της Λωζάννης. Η οποία καθορίζει επακριβώς τα σύνορα της Ελλάδας και, άρα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίχως ν' αφήνει περιθώρια για οιασδήποτε μορφής γκρίζες ζώνες ή για άλλες ανιστόρητες αμφισβητήσεις».

Αυτή είναι η ελληνική απάντηση στις ανιστόρητες και προκλητικές αμφισβητήσεις ελληνικών νησιών από την Τουρκία.

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής παρίστανται στην έπαρση σημαίας στο Αγαθονήσι ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο μαζί με το τιμητικό άγημα

Την ίδια ώρα όμως τα διπλωματικά επιτελεία  Ελλάδας -Τουρκίας καταβάλλουν προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης.  Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο ομόλογο του. Ταυτόχρονα όμως προλειαίνετε το έδαφος για συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον  Ταγίπ Ερντογάν στο Πεκίνο στις 14 και 15 Μαΐου  όπου οι δυο άντρες θα συμμετέχουν στο φόρουμ για την αναβίωση του δρόμου του μεταξιού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top