ΓΕΦΥΡΙ της Άρτας το κλείσιμο της αξιολόγησης – Ανοιχτά τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων και του υπερταμείου

Νέος μαραθώνιος σήμερα για να γεφυρωθεί το χάσμα

ΓΕΦΥΡΙ της Άρτας το κλείσιμο της αξιολόγησης

Νωρίς νωρίς ξεκινά σήμερα, Κυριακή ένας ακόμα μαραθώνιος διαβουλεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών ώστε να κλείσουν επιτέλους τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης και επομένως και η β΄ αξιολόγηση που έχει καταντήσει σαν το Γεφύρι της Άρτας.

Λίγο μετά τη 01:00 τα ξημερώματα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι έκλεισαν και τα χρηματοοικονομικά θέματα, πλην ενός, ότι υπάρχει συμφωνία στο θέμα της φορολογικής διοίκησης και ότι επετεύχθη συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές στο θέμα της παραγραφής παλαιών υποθέσεων που ζητούσε το ΔΝΤ.

Παρ’ όλ’ αυτά το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων παραμένει αγκάθι, παρά το γεγονός ότι οι συζήτηση πήγε καλά, όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, ενώ ανοιχτό είναι και το θέμα του υπερταμείου.

Σήμερα στο τραπέζι θα πέσουν τα θέματα της αγοράς προϊόντων και θα ακολουθήσει συζήτηση για όλα τα θέματα, ώστε να καταλήξουν οι δύο πλευρές στο τελικό κείμενο της συμφωνίας.

«Δεν βλέπω από καμιά πλευρά διάθεση καθυστέρησης», σχολίασε κυβερνητικός παράγοντας που εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στις 10:30 το πρωί.

Αντικείμενο, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω θα είναι οι αγορές προϊόντων και συγκεκριμένα οι συστάσεις του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, την πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων εκτός φαρμακείων, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων (μηχανικοί) κ.ά. Θα ακολουθήσει ένα διάλειμμα, προκειμένου οι δύο πλευρές να συσκεφθούν κατ' ιδίαν και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για το συνταξιοδοτικό, τα «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.

Όσον αφορά στις συζητήσεις που έγιναν χθες Σάββατο, αυτές ξεκίνησαν στις 19:00 το απόγευμα και διήρκησαν έως τη 01:00 τα ξημερώματα.

Αρχικά τέθηκαν θέματα ιδιωτικοποιήσεων, παρόντος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, για τις ΔΕΚΟ, που είναι στην αρμοδιότητά του.

Ακολούθησε η συνάντηση για τη φορολογική διοίκηση, με την παρουσία του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή. Υπήρξε συμφωνία σε όλα τα θέματα, καθώς έγινε συμβιβασμός και στο ζήτημα της παραγραφής παλαιών υποθέσεων, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ δίνει έμφαση στους ελέγχους σε νέες υποθέσεις.

Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν με τα ζητήματα των αγορών προϊόντων και των χρηματοοικονομικών. Υπήρξε συμφωνία στο θέμα της υλοποίησης της 3ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ενώ στα επενδυτικά αντίμετρα που θα λάβει η κυβέρνηση συζητείται η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 350 - 450 εκατ. ευρώ. Παρόντες στην τελευταία ενότητα των διαπραγματεύσεων ήταν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και Αλέξης Χαρίτσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top