Συνάντηση Μητσοτάκη- Βούτση! Ποια θέματα έθεσε ο Πρόεδρος της ΝΔ

Εξέφρασε τη δυσφορία του για τον τρόπο διεξαγωγής του κοινοβουλευτικού έργου

Συνάντηση μισής ώρας, η οποία προγραμματίστηκε χθες το βράδυ, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έθεσε θέματα, τα οποία αφορούν στη λειτουργία του Κοινοβουλίου και επέδωσε σχετική επιστολή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη δυσφορία του για τον τρόπο διεξαγωγής του κοινοβουλευτικού έργου, αναφέρθηκε στη βροχή τροπολογιών που κατατίθενται στα διάφορα νομοσχέδια. Επίσης, έδωσε έμφαση στο πάγωμα της πρότασης που έχει καταθέσει η ΝΔ για την ψήφο των ομογενών.

Αμέσως μετά, έκανε την ακόλουθη δήλωση από τα γραφεία του κόμματος

«Πήρα την πρωτοβουλία να επισκεφθώ τον Πρόεδρο της Βουλής. Αυτό επιτάσσει το δημοκρατικό μου καθήκον. Του υπενθύμισα το δικό του θεσμικό ρόλο.

Το Κοινοβούλιο των Ελλήνων δεν λειτουργεί όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική Πολιτεία. Αυτό αφορά τόσο τη νομοθετική λειτουργία, όσο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Αποτελεί συνεχιζόμενη παθολογία της Κυβέρνησης η κατάθεση τροπολογιών που είναι - κατά κανόνα - εκπρόθεσμες και άσχετες με τα υπό συζήτηση νομοσχέδια. Πρόκειται για πρακτική που αντιβαίνει στο Σύνταγμα.

Επισημαίνω ακόμη ότι η ψήφιση νομοσχεδίων και τροπολογιών γίνεται συνήθως χωρίς ουσιαστική συζήτηση και χωρίς να έχουν κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Δεδομένου ότι οι Υπουργοί δεν προσέρχονται να απαντήσουν στις ερωτήσεις των Βουλευτών, πάσχει πλέον σοβαρά και η λειτουργία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Συνεπώς, η βλάβη είναι γενικευμένη. 

Ζήτησα από τον Πρόεδρο της Βουλής να θέσει την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της και του επισήμανα τη δική του ευθύνη για την προστασία των θεσμών και του κύρους της Βουλής.

Επανέφερα, επίσης, την πρόταση Νόμου της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, η οποία, εδώ και ένα χρόνο, δεν έχει συζητηθεί. Ζήτησα να γίνει αυτό μέσα στον επόμενο μήνα.

Η Κυβέρνηση κάνει κατάχρηση εξουσίας. Περιφρονεί τη δημοκρατική λειτουργία της Βουλής,  ενώ παράλληλα  επιχειρεί ωμές παρεμβάσεις και στη Δικαιοσύνη.

Είμαστε εδώ και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους θεσμούς και να μην αφήσουμε τη Δημοκρατία να λιγοστέψει».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top