Στη Βουλή δικογραφία σε βάρος Παπανδρέου και Λοβέρδου για χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ

Η περίοδος που αναζητούνται πολιτικές ευθύνες για τα πολιτικά πρόσωπα είναι από 2001- 2003, καθώς τότε υπογράφηκαν οι σχετικές αποφάσει

Στη Βουλή δικογραφία σε βάρος Παπανδρέου και Λοβέρδου για χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ

Παράνομες χρηματοδοτήσεις 5 Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών και Ανωνύμων Εταιριών που ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο με πάνω από 6,3 εκατομμύρια ευρώ, φέρονται να είχαν υπογράψει την περίοδο 2001-2003 ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο τότε υφυπουργός Ανδρέας Λοβέρδος.

Για το λόγο αυτό ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διαβίβασε σήμερα στη Βουλή τη σχετική δικογραφία προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των δυο πολιτικών προσώπων που φέρονται να συνήργησαν σε  παράνομη χρηματοδότηση Νομικών Προσώπων (ΜΚΟ και ΑΕ) από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η περίοδος που αναζητούνται πολιτικές ευθύνες για τα  πολιτικά πρόσωπα είναι από 2001- 2003 , καθώς τότε υπογράφηκαν οι σχετικές αποφάσεις , ενώ για τα μη πολιτικά πρόσωπα από 2001-2008  καθώς οι καταβολές απλώθηκαν σε βάθος χρόνου.

Η δικογραφία ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου από την εισαγγελία Διαφθοράς (την ημέρα δηλαδή της παραίτησης της κας Ράικου) και διαβιβάστηκε στον Άρειο Πάγο αυθημερόν. Οι αξιόποινες πράξεις που περιγράφονται είναι «απιστία στην υπηρεσία κατά μόνας και κατά συναυτουργία σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών δημοσίου», καθώς και «ηθική αυτουργία στην πράξη κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση».   

Τα μη πολιτικά πρόσωπα

Τα μη πολιτικά πρόσωπα που τελούν υπό κατηγορία είναι ο γνωστός από την εμπλοκή του και σε άλλες σχετικές δικογραφίες Αλεξ. Ρόντος, πρώην γενικός διευθυντής Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) , Νικ. Μπάζας πρώην διευθυντής της διευθύνσεως αναπτυξιακής πολιτικής και Γ.Φιλιππέος, υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας.

Για ηθική αυτουργία διώκονται οι εκπρόσωποι των ΜΟΚ και των ΑΕ και συγκεκριμένα των :

-Αστική ΜΗ Κερδοσκοπική Εταιρία/ΜΚΟ Ακαδημία Τηλεποικοινωνιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης  

-Ινστιτούτο Μελετών, ερευνών , τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής χωρών ΝΑ Ευρώπης ΑΕ

-Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο ΑΕ

-Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης ΑΕ

-Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρία επιχειρηματικό γραφείο Οικονομικής Συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top