Μητσοτάκης: Βατερλό μιας θλιβερής κυβέρνησης η δεύτερη αξιολόγηση – Δεν θα αποφύγετε τις εκλογές

«Ένα ακόμη ψέμα τα αντίμετρα – Συνομολογήσατε 4ο Μνημόνιο χωρίς λεφτά»

«O ελληνικός λαός οφείλει να μάθει σε ποιο σημείο βρισκόμαστε και τι έχει συμφωνηθεί για τη δεύτερη αξιολόγηση. Η αλήθεια δεν μπορεί να περιμένει άλλο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την για την εξεταστική στην Υγεία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε να ξεκινήσει με μία αναφορά του Αλέξη Τσίπρα από τον Νοέμβριο του 2014 για την τότε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: «Στην αρχή η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, στη συνέχεια αρχίζει να υποχωρεί μιλώντας για μέτρα αλλά ανώδυνα, αργότερα δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από το πόσο σκληρή είναι η τρόικα. Μετά διακόπτουν λίγο τις συνομιλίες για να το ξανασκεφτούν και αυτό το χιλιοπαιγμένο σίριαλ της δραματοποίησης καταλήγει στο γνωστό τέλος της άτακτης υποχώρησης της αυτογελοποίησης και της παράδοσης. Αυτά έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας στις 29 Νοεμβρίου 2014».

Συνεχίζοντας, τόνισε πως «η δεύτερη αξιολόγηση δεν εξελίσσεται μόνο σε άτακτη υποχώρηση αλλά στο Βατερλό μίας θλιβερής κυβέρνησης και μαζί στην απόδειξη ότι το παρελθόν εκδικείται και πως τα πολιτικά ψέματα του παρόντος παράγουν ενδεχομένως για πολιτική τραγωδία για το μέλλον».

Τα τρία σημεία για τη συμφωνία της Μάλτας

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πίσω από το «προπέτασμα του λευκού καπνού της Μάλτας, υπάρχει πολύ γκρίζο» και στάθηκε σε 3 σημεία:

Πρώτον, τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί είναι οδυνηρά για όλους τους Έλληνες αλλά ακόμη πιο οδυνηρά για τους ασθενέστερους συμπολίτες μας και παραβιάζουν κάθε κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης

Δεύτερον, η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση είχε και συνεχίζει να έχει τεράστιο κόστος για την οικονομία

Τρίτον, η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα και για μετά τη λήξη της θητείας της και μάλιστα χωρίς να κερδίσει κάτι για το χρέος ή τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Υποθηκεύεται το μέλλον της χώρα από τους δανειστές ως αντίμετρο για την αναξιοπιστία αυτών που κυβερνούν και είναι το μόνο πραγματικό αντίμετρο» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως τα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ για το 2019-2020 προστίθενται «στα 9 δισ. ευρώ μέτρα που έχετε ήδη πάρει. Συνολικά, 12,5 δισ. μέτρα από την κυβέρνησή σας. 12 δισ. τάζατε χωρίς καμία ντροπή και συστολή στη Θεσσαλονίκη».

«Σχεδόν συγκινητική η προσπάθεια σας να παρουσιάσετε το νέο πακέτο των μέτρων ως δημοσιονομικά ουδέτερο»

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «σχεδόν συγκινητική προσπάθεια» της κυβέρνησης να παρουσιάσει το νέο πακέτο των μέτρων ως δημοσιονομικά ουδέτερο.

«Μόνο που πρόκειται για ένα ακόμη ψέμα διότι τα αντίμετρα θα ισχύσουν μόνο αν ξεπεραστούν οι στόχοι του πλεονάσματος κατά 3,5% ενώ η μείωση του αφορολόγητου και οι περικοπές των συντάξεως θα ισχύσουν έτσι κι αλλιώς» είπε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι δεν καταλαβαίνει «γιατί η κυβέρνηση πανηγυρίζει για μία πρόβλεψη που υπήρχε σε όλα τα μνημόνια».

«Και στο 2ο Μνημόνιο υπήρχε η δυνατότητα για μέτρα δημοσιονομικής ελάφρυνσης σε περίπτωση υπέρβασης των στόχων και αυτό έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση μειώνοντας τον ΦΠΑ στην εστίαση, μειώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές, τον φόρο πετρελαίου θέρμανσης και την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία μάλιστα είχε προγραμματιστεί να καταργηθεί κιόλας αλλά τη διατηρήσατε και την αυξήσατε. Εμείς τα κάναμε όλα αυτά χωρίς να πανηγυρίσουμε, εσείς πανηγυρίζετε χωρίς να τα κάνετε» είπε.

«Συνομολογήσατε 4ο Μνημόνιο χωρίς λεφτά – Δεν θα αποφύγετε τις εκλογές»

«Όλοι γνωρίζουμε ότι έχει χαθεί ο στόχος για την ανάπτυξη του 2017, θα είμαστε τυχεροί αν πιάσουμε το 1,5% και αυτό ενέχει κίνδυνο για νέα μέτρα όχι το 2018 αλλά το 2019» είπε και πρόσθεσε: «Τέταρτο μνημόνιο χωρίς λεφτά αυτό συνομολογήσατε. Επιλέξατε τη συνθηκολόγηση αλλά δεν θα αποφύγετε τις εκλογές».

Συνεχίζοντας, αναρωτήθηκε πως «αν η αξιολόγηση είχε κλείσει πριν από έναν χρόνο, όπως υποβλεπόταν, θα ήταν άραγε πιο βαρύ ή πιο ελαφρύ για τους Έλληνες πολίτες το πακέτο;».

«Η μόνη διαπραγμάτευση που επιχειρεί να κάνει ο κ. Τσίπρας είναι με τις συνιστώσες και τους βαρόνους του ΣΥΡΙΖΑ, μια διαδικασία θλιβερή που διεξάγεται όπως πχ. στην περίπτωση της ΔΕΗ, και σε κοινή θέα» σημείωσε.

«Ναι» στην εξεταστική αλλά...«να ελέγξουμε και εσάς»

Όσον αφορά την εξεταστική στην Υγεία, ο κ. Μητσοτάκης είπε «ναι» υπό έναν όρο: «Να μπει το 1996 και τα δύο τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης σας».

Μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ο λόγος που δεν δέχεται να μπει και το 1996 στην εξεταστική (ζητά από το 1997 ως το 2014) είναι «για να αποφύγετε την περίοδο που ήταν ΓΓ του υπ. Υγείας ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής».

«Όταν ανοίξατε την πόρτα στα ορφανά του Τσοχατζόπουλου και στο παλαιό ΠΑΣΟΚ πήρατε μαζί και τις πράξεις τους. Εάν ουδέν μεμπτόν προκύψει τόσο το καλύτερο για όλους, η άρνησή σας όμως κάτι λέει» κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top