Γιατί αποσύρθηκε ο Ντε Γκίντος από την κούρσα διαδοχής του Ντάισελμπλουμ

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Γιατί αποσύρθηκε ο Ντε Γκίντος από την κούρσα διαδοχής του Ντάισελμπλουμ

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η δήλωση του Λουίς Ντε Γκίντος για την απόσυρσή του από την κούρσα διαδοχής του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup καθώς νέα στοιχεία έρχονται σιγά σιγά στο φως για τη σκευωρία με τις κατασκευασμένες δηλώσεις που είχαν αποδοθεί στον τελευταίο. Η Σύνοδος της Ρώμης μάλιστα, για τα 60 χρόνια των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για να λυθεί το ζήτημα σε επίπεδο κορυφής.

Όπως πληροφορείται το STAR, στο περιθώριο της Συνόδου ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούττε πλησίασε τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλία Αντόνιο Κόστα και του ζήτησε το λόγο για τις δηλώσεις του περί αποπομπής Ντάισελμπλουμ. Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας εξήγησε στον ομόλογό του ότι οι δηλώσεις, όπως παρουσιάστηκαν στον Ισπανικό Τύπο ήταν παραποιημένες και μετά τις αμοιβαίες εξηγήσεις και την επίδειξη του γερμανικού πρωτότυπου, ο Μάρκ Ρούττε έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η Πορτογαλία δεν ζητά πια την παραίτηση Ντάισελμπλουμ. Ο Αντόνιο Κόστα ήταν το μόνο εν ενεργεία μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ζήτησε κάτι τέτοιο.

Στη συνέχεια μάλιστα, συγκλίνουσες πληροφορίες από το χώρο της Συνόδου ανέφεραν ότι η πηγή της παραποιημένης διαρροής, βρισκόταν πολύ κοντά στα ισπανικά συμφέροντα. Οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι είναι η δεύτερη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει, μετά από τα τις προηγούμενες εκλογές για την προεδρία του eurogroup, όπου και πάλι στον Ισπανικό Τύπο είχε διοχετευθεί  το όνομα κοινωνικού αξιωματούχου που ενημέρωνε τον Τύπο υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Ο κυριότερος όμως λόγος που ο ΝτεΓκίντος δηλώνει πως δεν είναι υποψήφιος, είναι πως δεν ετοιμάζονται εκλογές για τη θέση του Γερούν Ντάισελμπλουμ καθόλου σύντομα. Των εξηγήσεων δοθέντων, ο Ολλανδός Πολιτικός θα παραμείνει στη θέση του ως υπηρεσιακός υπουργός και κανονικός πρόεδρος, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαϊου, οπότε και η Κομισιόν θα κυκλοφορήσει την εισηγητική έκθεση για την εμβάθυνση στην ευρωζώνη, όπου ενδέχεται να προτείνει θέση μονίμου προέδρου για το eurogroup. Αν δεν υπάρξει η προϋποθεση αυτός ο πρόεδρος να ταυτίζεται με τον Επίτροπο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις (κατά τα πρότυπα της Φεντερίκα Μογκερίνι της οποίας η θέση για ως Ύπατη Εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική ταυτίζεται σήμερα με την προεδρία του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, των 28 Υπουργών Εξωτερικών), τότε ο Ντάισελμπλουμ παραμένει ισχυρός υποψήφιος. Άλλοι υποψήφιοι μπορεί να είναι Αυστριακό Σέλιγκ  (αν όμως πρώτα μετακινηθεί ο Τόμας Βίζερ από το EWG) και ο Σλοβάκος Πέτερ Κάζιμιρ, χωρίς να αποκλείεται και ο Μαλτέζος Εντουαρντ Σικλούνα. Όσο για τον ΝτεΓκίντος, και καθώς τη θεολογική συζήτηση άνοιξε ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ με τις δηλώσεις περί καλβινισμού, κάποιες πηγές αναφέρουν ότι η καθολική του ιδιαιτερότητα, τρομάζει πια πολλά κράτη μέλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντάισλεμπλουμ έχει ξαναπέσει θύμα παρεξήγησης, όταν γράφτηκε ότι δήλωνε στο βιογραφικό του πως έχει ένα μεταπτυχιακό που δεν είχε. Αν κάποιος πρόσεχε καλύτερα θα έβλεπε ότι απλά κατέγραφε απλά το πέρασμά του από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, χωρίς να δηλώνει ότι το ολοκλήρωσε. Το βέβαιο είναι ότι ως Πρόεδρος τόσα χρόνια δημιούργησε αρκετούς εχθρούς, όμως και πολλούς καλούς και σημαντικούς φίλους.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top