Πρέσβης ΗΠΑ: Υπεύθυνη η ελληνική στάση, αλλά ανησυχούμε για «ατύχημα» στο Αιγαίο

Και παρέμβαση της Ουάσιγκτον σε Αθήνα και Άγκυρα

Υπεύθυνη χαρακτήρισε τη στάση της κυβέρνησης ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, με αφορμή την κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο, αλλά  δεν έκρυψε την ανησυχία του για ενδεχόμενα «ατυχήματα».

Ο πρέσβης, ανέφερε επίσης για το ζήτημα του Κυπριακού ότι η νέα ηγεσία των ΗΠΑ θα συνεχίσει τις προσπάθειες επίλυσής του, ενώ για την οικονομία και τον  ρόλο του ΔΝΤ, σημείωσε  ότι δεν έχει παρατηρήσει κάποια αλλαγή στάσης από τη νέα αμερικανική ηγεσία υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε στην ομιλία του στην σημασία των διατλαντικών σχέσεων, με έμφαση το ΝΑΤΟ και τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή των διμερών σχέσεων.

Εξέφρασε επίσης την επιθυμία να δει την Ελλάδα να παίζει έναν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο,  ως ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

«Η οικονομική σταθερότητα και ευημερία είναι σημαντικά στοιχεία για κάθε προσπάθεια διεύρυνσης του ρόλου της Ελλάδας σε αυτή την περιοχή και στην Ευρώπη και έτσι η πρώτη προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη και να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας» υπογράμμισε.

«Όσο η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις και οικοδομεί την εμπιστοσύνη με τους πιστωτές της, είμαι πεπεισμένος ότι οι νέοι επενδυτές θα στηρίξουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας» επισήμανε υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και εξέφρασε την βούληση αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα τόσο στις υπάρχουσες όσο και σε νέες επενδύσεις.

«Ένα από τα πράγματα που δουλεύουμε για φέτος στην Πρεσβεία είναι ένα road show και έχει προγραμματιστεί μια εμπορική αποστολή για τον Ιούνιο στις Ηνωμένες Πολιτείες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρέσβης.

Παρέμβαση ΗΠΑ σε Αθήνα και Άγκυρα για να πέσουν οι τόνοι  

Παρέμβαση σε Αθήνα και Άγκυρα να ρίξουν τους τόνους της δημόσιας αντιπαράθεσής τους στα εθνικά θέματα, έκανε πριν λίγες μέρες η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με πληροφορίες του Star.  Και πράγματι, τα τουρκικά βίντεο από τα Ίμια ελαττώθηκαν, ωστόσο στον αέρα, οι γείτονές μας συνεχίζουν να προκαλούν.

Βίντεο σαν αυτά, που μοίραζε καθημερινά η τουρκική προπαγάνδα, από την περιοχή των Ιμίων, με δήθεν ναυτικά επεισόδια, εξαφανίστηκαν, ή έστω ελαττώθηκαν δραστικά, ως δια μαγείας. Αιτία η έκκληση της Ουάσιγκτον, κυρίως προς την Άγκυρα, να σταματήσει τις προκλήσεις της αλλά και το πινγκ- πονγκ των δηλώσεων με την Αθήνα για τα εθνικά θέματα.

Όπως δήλωσε στο ρεπορτάζ του Star o Άγγελος Συρίγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Ερντογάν δεν θέλει να φτάσει σε θερμό επεισόδιο,  αλλά  να κρατήσει υψηλή την ένταση,  μέχρι ένα βήμα πριν το επεισόδιο.   

Την ίδια στιγμή, η «Εφημερίδα των Συντακτών», που εκφράζει απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ, επιτίθεται ονομαστικά στον Πάνο Καμμένο για τα περί πρόβλεψης θερμού επεισοδίου στην Κύπρο, τον Ιούνιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, που διέψευσε ότι υπάρχει τέτοια πληροφόρηση στο Πεντάγωνο.   

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top