ΕΠΙΜΕΝΕΙ ο Μαυραγάνης για τα εισοδηματικά κριτήρια στα πρόστιμα του ΚΟΚ

«Το ίδιο είναι να πρέπει να πληρώσει κάποιος ένα πρόστιμο 50 ευρώ όταν έχει εισόδημα 10.000 ευρώ και το ίδιο όταν έχει 100.000 ευρώ;» διερωτήθηκε

Για την πρόταση που έκανε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την οδική ασφάλεια μίλησε ο υφυπουργός Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». Η πρόταση έγινε πριν από ένα μήνα, όπως επεσήμανε ο ίδιος.

«Στην διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για την οδική ασφάλεια, παρουσιάστηκαν από το υπουργείο δι' εμού 2-3 απόψεις. Η μία από αυτές, είναι να περιληφθεί μέσα στις πρόνοιες του ποινικού κώδικα, αλλά των διοικητικών μέτρων, σε κάποιον που προκαλεί θανατηφόρο δυστύχημα, ή σωματική βλάβη, να επιβάλλεται εν είδη κοινωνικής θητείας, να προσφέρει εργασία στην απάλειψη του πόνου συνανθρώπων μας που νοσηλεύονται από τέτοια αιτία», ανέφερε ο υφυπουργός Μεταφορών.

Ο κ. Μαυραγάνης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή προστίμων για τροχαίες παραβάσεις αναλόγως με το εισόδημα, τονίζοντας παράλληλα ότι το διοικητικό μέρος του προστίμου πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να καταλαβαίνει πόσο κακό προκαλεί.

«Η κάθε τιμή έχει ουσιαστικά δύο στόχους. Ο ένας είναι να συνετίσει αυτόν που το έκανε και ο άλλος να αποτρέψει αυτόν που δεν το έχει κάνει» εξήγησε και πρόσθεσε: «Είναι άλλη η επίδραση που έχει ένα πρόστιμο 20 ή 50 ευρώ σε έναν άνθρωπο που έχει 30.000-50.000 ευρώ εισόδημα και σε έναν άλλο που έχει 10.000 ευρώ εισόδημα;»

Ο υφυπουργός επέμεινε λέγοντας: «Ποιόν θέλουμε να αποτρέψουμε; Τον εν δυνάμει παραβάτη. Αυτός ο  εν δυνάμει παραβάτης όταν σκέφτεται ότι θα πρέπει να πληρώσει ένα πρόστιμο 50 ευρώ, είναι το ίδιο όταν έχεις εισόδημα 10.000 ευρώ και το ίδιο όταν έχεις 100.000 ευρώ».

 Και στη συνέχεια τόνισε: «Το θύμα δεν το νοιάζει το πρόστιμο. Το ένα μέτρο που έχει να κάνει με την ποινή, που απειλείται με φυλάκιση κάποιος ο οποίος τραυμάτισε είτε θανάσιμα, είτε βαριά, έναν συνάνθρωπό του σε τροχαίο, αυτό υπάρχει από τον ποινικό κώδικα.  Επιπρόσθετα, όμως υπάρχει ένα διοικητικό μέρος, το πρόστιμο. Εκεί επάνω είπαμε, σε έναν εν δυνάμει παραβάτη, πρέπει να προσαρμοστεί μια ποινή στην δική του οικονομική του κατάσταση».

Ο ίδιος, ωστόσο, ανέφερε πως πρόκειται για πρόταση και πως στις 28 Μαρτίου θα μεταβεί στη Μάλτα για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα, στην Επιτροπή του ΟΗΕ για την οδική ασφάλεια.

Δείτε επίσης: Το ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ ο Μαυραγάνης: Είσαι πλούσιος, πληρώνεις πολλά για πρόστιμα, είσαι φτωχός πληρώνεις λίγα!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top