Σκληρή κόντρα Τσακαλώτου - Δένδια στη Βουλή για το Eurogroup

«Σας ενημέρωσε ο… Τζανακόπουλος» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών στην κριτική για την «εξαφάνισή» του

Να υπερασπιστεί το αποτέλεσμα του Eurogroup αλλά και να απαντήσει στην κριτική της ΝΔ για έλλειψη ενημέρωσης, επιχείρησε  ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή,  στη συζήτηση νομοεχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής  αντιπολίτευσης Νίκος Δένδιας του άσκησε δριμεία  κριτική για υποχώρηση από όλες τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης   και την μεγάλη καθυστέρηση στο ζήτημα της αξιολόγησης.    

Πριν μιλήσει επί της ουσίας, για το Eurogroup,  ο κ. Τσακαλώτος  δήλωσε ειρωνικά «συγκινημένος»  που… έλειψε στην αντιπολίτευση

«Θέλω να σας πω ότι όλα τα λεφτά ήταν μία λέξη που είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί. Όταν κάποιος δημοσιογράφος ρώτησε πώς ισχυρίζεται η ελληνική κυβέρνηση πως δεν θα πάρει νέα μέτρα ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης, απάντησε με την αγγλική λέξη "net", δηλαδή, καθαρά. Παρόλο που εσείς περιμένατε να πάρουμε 2, 4, 6, 8, 10 μέτρα. Καθαρή δημοσιονομική επίπτωση δεν θα υπάρχει. Το είπε ο Π. Μοσκοβισί, "net"», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

«Δηλαδή, εάν είναι ένα πακέτο 1 δισ. που θα είναι μέτρα που περιορίζουν τη ζήτηση, θα υπάρχει και 1 δισ. μέτρα θετικά, που θα επιστρέφουν στην οικονομία», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών και επικαλέστηκε δήλωση του κ. Nταϊσελμπλουμ, ο οποίος ότι   πηγαίνουμε από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές αλλαγές, στις ανακατατάξεις του φακέλου φορολογίας και τις ανακατατάξεις εντός του κοινωνικού φακέλου.

«Κάποιοι μπορεί να χάσουν, βεβαίως, αλλά και κάποιοι θα κερδίσουν. Δηλαδή, κάποιοι που τώρα δεν βοηθάμε, και πρέπει να τους βοηθήσουμε, θα τους βοηθήσουμε. Μερικοί μπορεί να χάσουνε, εμείς θα κάνουμε τα πάντα στη διαπραγμάτευση, να περιορίσουμε αυτά που θα χάσουν και να πάρουν κάτι ως αποζημίωση», παραδέχθηκε πάντως ο κ. Τσακαλώτος, αν και πρόσθεσε ότι αυτό το πακέτο δεν έχει οριστικοποιηθεί.

«Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι το φορολογικό σύστημα τα τελευταία 40 χρόνια ήταν βέλτιστο. Ποτέ δεν είπαμε ότι μέσα από το πελατειακό σύστημα φτάσαμε σε ένα κοινωνικό σύστημα, που η αναδιάρθρωσή του ήταν βέλτιστη και άρα είμαστε πάντα ανοιχτοί σε συζητήσεις, τώρα που θα έχουμε μηδέν δημοσιονομική επίπτωση, αλλά θα έχουμε αναδιαρθρώσεις», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμη ότι «έχετε πολύ καλό περίγραμμα από τον κ.  Τζανακόπουλο,  όλες τις πληροφορίες  για βασικούς πυλώνες,  όλα τα άλλα είναι υποκρισία ξέρετε αλλά δεν σας αρέσει. Βάλατε όλα τα αυγά στα καλάθια και δεν σας βγήκε».

Δένδιας:  Εκχωρήσατε όλες τις κόκκινες γραμμές σας  χωρίς να κερδίσετε τίποτα  

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της  ΝΔ Νίκος Δένδιας  άσκησε σκληρή κριτική στον υπουργό Οικονομικών υπενθυμίζοντας παλαιότερες αναφορές του   ότι «αν η αξιολόγηση δεν κλείσει Δεκέμβρη, θα είναι καταστροφή» , όπως και την αντίστοιχη προειδοποίηση του αναπληρωτή υπουργού Γ. Χουλιαράκη.

«Σήμερα μας λέτε ότι καταστροφή υπέστη η ΝΔ και όχι η χώρα. Δεν μας προσδιορίσατε χρόνο κατάληξης συζητήσεων με τρόικα που επιστρέφει. Ο Χουλιαράκης μίλησε για ανάγκη άμεσης συμφωνίας. Δεν θυμάμαι τότε να μιλούσατε για Μαρκ Τουέιν»  ανέφερε  ο κ. Δένδιας, σχετικά  με την «επανεμφάνιση»  του υπουργού Οικονομικών με φράση του αμερικανού συγγραφέα.   

 «Είχατε τοποθετηθεί για κόκκινες γραμμές: μείωση αφορολόγητου, μείωση συντάξεων. Τίποτα από αυτά λέγατε ότι δεν θα γίνουν δεκτά. Μαθαίνουμε ότι δεχθήκατε και τα δύο επί της αρχής και με τα κλιμάκια θα συζητήσετε τα ποσά περικοπής. Είναι προφανές ότι δεν πήρατε ποσοτική χαλάρωση και ότι τελικά η μόνη συμφωνία που επετεύχθη είναι η επιστροφή της Τρόικας έχοντας εκχωρήσει τις κόκκινες γραμμές σας» πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας.

Όσον αφορά την ενημέρωση που υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών ότι υπήρξε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ:     

« Εσείς που μετείχατε στη διαπραγμάτευση, οφείλατε να μας πείτε τι έγινε και όχι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος» .

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top