ΔΝΤ: Για να συμμετάσχουμε στο ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα

Στους ευρωπαίους εταίρους πετάει το «μπαλάκι» της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης

ΔΝΤ: Για να συμμετάσχουμε στο ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα

Για να αποφασίσει το ΔΣ του ΔΝΤ την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει «να βγαίνουν τα νούμερα του προγράμματος», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ, κατά τη σημερινή  προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο ίδιος ανέφερε  ότι η θέση του Ταμείου παραμένει πως με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα,  το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018  θα διαμορφωθεί στο 1,5%.

Ο Μάρεϊ,  αν και επανέλαβε ότι το ΔΝΤ δεν επιθυμεί πρόσθετη λιτότητα για την Ελλάδα, πρόσθεσε ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%. Υπενθύμισε όμως ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανακοίνωσε και μετά τη συνάντηση που είχε η γενική του διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Νταβός, συμμετέχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα.

 Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος  δεν προσδιόρισε τον χρόνο κατά τον οποίο το ΔΝΤ θα λάβει την οριστική του απόφαση για τη χρηματοδοτική του συμμετοχή ή μη, στο ελληνικό πρόγραμμα,  αλλά εξέφρασε την ελπίδα πως αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατό, ενώ αποσυνέδεσε την απόφαση από τις επερχόμενες εκλογές σε συγκεκριμένες χώρες της Ε.Ε.

Όπως τόνισε πάντως, το  κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδος,

 Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ακόμη ότι η Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους, καθώς και τα συμπεράσματα από την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, θα παρουσιαστούν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου,  στις 6 Φεβρουαρίου.

Ο Μάρεϊ  δεν θέλησε να σχολιάσει την πρόσφατη απόφαση του  Πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από τη Συμφωνία Εμπορίου των χωρών του Ειρηνικού, αλλά υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ εκτιμά πως  το διεθνές εμπόριο αποτελεί «ατμομηχανή» για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top