Προκαλεί και απειλεί η Τουρκία μετά το «όχι» του Αρείου Πάγου στην έκδοση των 8 στρατιωτικών

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παραβιάζει το… διεθνές δίκαιο - Εξέδωσε και εντάλματα σύλληψης!

Με μία προκλητική ανακοίνωση σχολίασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην επιτρέψει την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών,  οι οποίοι κατηγορούνται  για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.            

 «Η απόφαση αυτή, η οποία θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, υπόκειται επίσης σε συνολική επαναξιολόγηση των διμερών μας σχέσεων, της συνεργασίας μας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και έχει συνέπειες για το κοινό μας έργο σε άλλα διμερή και περιφερειακά ζητήματα», αναφέρει  το  ΥΠΕΞ της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του.

Μάλιστα, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα, μέσω της συγκεκριμένης απόφασης, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου» και  προσθέτει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την έκδοση και την ποινική δίωξη των στρατιωτών.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 

Οι αρεοπαγίτες και των τριών ποινικών τμημάτων του ανωτάτου δικαστηρίου που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, αποφάσισαν ότι δεν εκδίδονται οριστικά και αμετάκλητα στην Τουρκία οι 8 αξιωματικοί τους οποίους ζητούσε η γειτονική χώρα για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

 Η Βασιλική Θεοδώρου, ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης και ο Νίκος Παντελής, τάχθηκαν κατά της έκδοσης των οχτώ, υποστηρίζοντας πως κινδυνεύει η ζωή τους σε περίπτωση που επιστρέψουν στην πατρίδα τους, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επαναφερθεί η θανατική ποινή στην Τουρκία, ενώ υποστήριξαν ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία.

Το δικαστήριο διέταξε επίσης να αφεθούν ελεύθεροι , αλλά  θα κρατηθούν καθώς εκκρεμούν σε βάρος τους διοικητικά μέτρα ενόψει της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.

Οι αποφάσεις των 2 τμημάτων για τους 6 αξιωματικούς ήταν ομόφωνη, ενώ η απόφαση του ενός τμήματος ελήφθη με πλειοψηφία 5-1.  Να σημειωθεί ότι η απόφαση είναι οριστική καθώς δεν χωρεί κανένα ένδικο μέσο ούτε έχει δικαίωμα εμπλοκής ο υπουργός δικαιοσύνης.

Εντάλματα σύλληψης των 8 εξέδωσε η Άγκυρα

Χαρακτηριστικό  της αντίδρασης της Άγκυρας είναι ότι εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς,  σύμφωνα με τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων!

Η απόφαση του Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης εκδόθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των 8 στρατιωτικών, καθώς  δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποδέχθηκε το σχετικό αίτημα της εισαγγελίας που ζητούσε την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος των 8 αξιωματικών, σύμφωνα με το Ανατολή.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan,  οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένα νέο αίτημα έκδοσης προς τις ελληνικές αρχές μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top