Αχτσιόγλου: Αγωνιζόμαστε σκληρά για να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση

Τι δήλωσε για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Αχτσιόγλου: Αγωνιζόμαστε σκληρά για να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση

«Αγωνιζόμαστε σκληρά για να κλείσει το δυνατότερο σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση, να εμπεδωθεί αυτή η εικόνα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας που έχει σημειωθεί μέσα στο 2016, χωρίς όμως υποχωρήσεις αρχής στα εργασιακά και χωρίς να προβούμε σε νομοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας, για μετά το τέλος του προγράμματος» δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μετά το τέλος της συνάντησής της στην Πάτρα με την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και εκπροσώπους σωματείων.

Η  υπουργός Εργασίας πρόσθεσε σχετικά με την δεύτερη αξιολόγηση, ότι «αυτή την στιγμή αναζητούμε ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών» και ότι «είναι ένα ζήτημα κεντρικό πολιτικό, δεν είναι μόνο ζήτημα ελληνικό, είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και σε μεγάλο βαθμό και παγκόσμιο, δεδομένου ότι εξαρτάται από την θέση που θα αποφασίσει να τηρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Όσον αφορά στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ανεργίας, η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι ουσιαστική λύση θα δοθεί όσο η κατάσταση στην ελληνική οικονομία θα βελτιώνεται και συμπλήρωσε:

«Αυτό φαίνεται, όταν μέσα στο 2016 έχουμε σημειώσει μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κλείσαμε μία χρονιά με το καλύτερο ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης και φαίνεται να υπάρχει μία τάση βελτίωσης του προβλήματος. Όμως, σε καμία περίπτωση αυτό δεν μας επιτρέπει να επιχαίρουμε, δεδομένης της εξαιρετικά δεινής κατάστασης της ανεργίας σε όλη την χώρα. Νομίζω ότι πρέπει να βλέπουμε πως τα δεδομένα αρχίζουν να είναι ελαφρώς ευνοϊκότερα» τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι «η ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, δίνεται με την βελτίωση της ελληνικής οικονομίας».

Από εκεί και πέρα, συνέχισε η υπουργός Εργασίας, «οι κατευθύνσεις μας στο κομμάτι των πολιτικών της απασχόλησης είναι να  έχουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων, κυρίως των ευρωπαϊκών, αλλά και να προάγουμε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα».

Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Όπως επίσης  ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου «το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που εφαρμόζεται σε 274 δήμους της χώρας, με προγράμματα οκτάμηνης απασχόλησης και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής που ακολουθούμε στον τομέα της απασχόλησης».

Σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν είναι ένα ζήτημα ιδεοληψίας της Αριστεράς, αλλά είναι ένα ζήτημα που αφορά την ανάπτυξη, το πώς δηλαδή βλέπουμε την δίκαιη ανάπτυξη». Όπως  πρόσθεσε, «μόνο μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μπορεί ο πλούτος που παράγεται να κατανεμηθεί ισότιμα σε όλους τους εργαζόμενους με την μορφή του μισθού». 

Ακόμη ανέφερε, ότι «οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση και προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να τις επαναφέρουμε».

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top