Τσίπρας: Σφοδρή επίθεση σε Σόιμπλε και ΔΝΤ-«Αντιδημοκρατική η επιμονή του ΔΝΤ»

ΔΕΙΤΕ τι είπε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής-Πρώτη ανάρτηση:16-12-2016 00:34

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 00:30 (ώρα Ελλάδος) μετά από πολλές ώρες καθυστέρησης  (είχε προγραμματιστεί για τις 19:30 ώρα Ελλάδος) από τις Βρυξέλλες, μόλις ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής.

Η συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε μετά το «μπλόκο» Ντάισελμπλουμ και ESM στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους ως αντίδραση στον «μποναμά» Τσίπρα σε χαμηλοσυνταξιούχους.

ΔΕΙΤΕ εδώ: Τελευταία ΕΞΕΛΙΞΗ! Συνεχίζεται το θρίλερ για τις εξαγγελίες Τσίπρα

Το κυπριακό

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης περιέγραψε τις εξελίξεις στο Κυπριακό, στους ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε., κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

«Πολύωρη και πολυθεματική η σημερινή Σύνοδος», είπε ξεκινώντας ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως τέθηκε το ζήτημα του Κυπριακού.

«Υπήρξε η ομόφωνη απόφαση για να είναι η ΕΕ μέρος της διάσκεψης της Γενεύης. Είναι σημαντική απόφαση. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα είναι κράτος - μέλος της ΕΕ», συνέχισε.

Για την Τουρκία

«Το timing είναι κακό γιατί έχουμε κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας αλλά και στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα, όπου συχνά ακούγονται απαράδεκτες δηλώσεις αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών».

«Πιστεύω όμως ότι οι επόμενες γενιές δεν θα έχουν αναμνήσεις συνύπαρξης στην Κύπρο. Να έχει επιτέλους και η Ευρώπη ένα success story. Γι' αυτό ζητήσαμε από την ΕΕ να λάβει δράση. Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, δεν είναι μια τρίτη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Το μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «επιβεβαιώσαμε τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής». Στις εργασίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε το τεράστιο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα για όλη την Ευρώπη και την ανάγκη η ΕΕ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και συμπλήρωσε ότι εγκρίθηκε το νέο κοινό σχέδιο δράσης το οποίο συμφώνησε η Ελλάδα με την Επιτροπή σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των μηχανισμών διαχείρισης των μεταναστευικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Σημείωσε δε, ότι θα υπάρξει τον πρώτο μήνα άμεση αποσυμφόρηση των κέντρων φιλοξενίας που βρίσκονται στην ενδοχώρα.

Η Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για το τέλος της αξιολόγησης. Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της και επισήμανε τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας που «έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης» παρά τις αρχικές προβλέψεις. Σε αυτή την κρίσιμη φάση που η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και υπεραποδίδει έναντι των στόχων, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι περισσότερο από απαραίτητο όλοι να δουλέψουμε ώστε να διατηρηθεί αυτή η πορεία της ανάκαμψης και της σταθερότητας.

«Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να ξαναφέρουν αυτό το γνωστό διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και του λαού της», υπογράμμισε.

Για το επίδομα στήριξης στους χαμηλοσυνταξιούχους

Όσον αφορά τα έκτατα μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και των νησιών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε «θέλω να τονίσω ότι πρόκειται για μέτρα τα οποία δεν θέτουν σε κανένα κίνδυνο τους στόχους του προγράμματος και δεν έχουν καμία συνέπεια στους στόχους του 2016, ούτε επηρεάζουν τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2018 και 2019 και πήραμε αυτή την απόφαση».

Ακόμα ανέφερε πως «είναι κατανοητό απ' όλους, ότι είναι μια απόφαση εφάπαξ που την πήραμε τώρα που είχαμε αυτή την πολύ θετική υπεραπόδοση και ήταν η ελάχιστη υποχρέωση μας απέναντι σε ανθρώπους που έχουν κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης». Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα, ότι και σε αυτό το ζήτημα θα υπάρξουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις. 

Επίθεση στο ΔΝΤ

«Το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει ότι η επιμονή για μέτρα λιτότητας μετά το 2019 είναι αντιδημοκρατική που στηρίζεται σε ένα υπεραισιόδοξο μοντέλο προβλέψεων. Κανένα δημοκρατικό Κοινοβούλιο της Ευρώπης δεν θα δεχόταν μέτρα για μετά από 3 χρόνια. Αν το Ταμείο είναι τόσο βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πιάσει τους στόχους του 3,5% θα ήταν προτιμότερο να πιέζει προς την κατεύθυνση των Θεσμών, όχι προς την Ελλάδα, ώστε αυτοί οι στόχοι να μειωθούν.

Πρέπει το ΔΝΤ να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι κράτος - μέλος της ΕΕ και στην Ευρώπη το κεκτημένο είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η κατάσταση εξαίρεσης που καταδικάστηκε η Ελλάδα δεν μπορεί να μονιμοποιηθεί.

Κατανοώντας όλοι την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ευρώπη και λαμβάνοντας υπόψιν την τήρηση της συμφωνίας από την Ελλάδα, θα συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης».

Επίθεση στον Σόιμπλε

«Αυτή η παράξενη αντίδραση από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Συνεχίζει να είναι αν θέλετε, το πιο αυστηρό, στην πορεία υλοποίησης της συμφωνίας. Θυμίζω ότι τον περασμένο Οκτώβριο, λίγο πριν κλείσει η α' αξιολόγηση, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, πάλι, πάγωσε την εκταμίευση των ληξιπρόθεσμων, για ένα τεχνικό ζήτημα απολύτως δευτερεύον» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πάλι τώρα η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που θέτει ζήτημα, σε ότι αφορά την υπεραπόδοση των στόχων. Η συμφωνία έλεγε σαφώς ότι τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά την πρώτη αξιολόγηση. Δικαίως έχει δημιουργηθεί ένα κύμα αγανάκτησης, από μια σειρά χώρες, που λένε ότι δεν είναι μια σοβαρή συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα. Είμαι εξαιρετικά ήρεμος και θεωρώ ότι είναι κάτι που πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί. Άλλοι εκτίθενται από αυτές τις αποφάσεις και όχι η Ελλάδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Αναμένουμε μια έκθεση από την πλευρά των Θεσμών, που θα λέει τα αυτονόητα. Δηλαδή, ότι δεν υπάρχει καμιά επίπτωση δημοσιονομική και από την πλευρά μας θα δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις, ώστε να υπάρχει μια υπέρβαση σε αυτή την παρεξήγηση».

«Τα κρίσιμα θέματα αφορούν στο κλείσιμο της β' αξιολόγησης και πιστεύω ότι θα παρθούν σύντομα. Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε πολύ μεγάλες προκλήσεις και η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών. Δεχόμαστε πολύ σημαντικές απειλές, τόσο από τις προσφυγική κρίση, λίγο πριν τις τελικές εντατικές συνομιλίες ενός κρίσιμου θέματος για την Ευρώπη, το κυπριακό. Και βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει».

Σε μια τόσο δύσκολη διεθνή συγκυρία, είπε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και ευρύτερα, «δεν χωράνε ούτε καπρίτσια, ούτε εκβιασμοί, ούτε παιχνίδια. Όλοι στο τέλος της ημέρας θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό. Το έθεσα και στον υπουργό Εξωτερικών, κ. Στάινμάγερ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top