Μητσοτάκης: Αναγκαία η πολιτική αλλαγή – Η Ελλάδα χρειάζεται μια επανάσταση... κοινής λογικής!

«Λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες και αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους» το τρίπτυχο του προέδρου της ΝΔ

Μητσοτάκης: Αναγκαία η πολιτική αλλαγή – Η Ελλάδα χρειάζεται μια επανάσταση... κοινής λογικής!

«Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι αναγκαία για να εφαρμοστεί ένα νέο, διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Κράτους. Μόνο τότε, η χώρα θα έρθει σε ρήξη με το παρελθόν και θα πραγματοποιήσει μια φυγή προς τα εμπρός». υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση RAI ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πιστεύω», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «ότι έχουμε μάθει από τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμόζονται αμέσως και πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες από πριν. Πρέπει να είναι μελετημένες, κοστολογημένες και οι Κυβερνήσεις να έχουν πάρει συγκεκριμένη λαϊκή εντολή για να τις υπηρετήσουν. Με άλλα λόγια, εμείς δεν πρόκειται να πούμε ψέματα στον ελληνικό λαό. Έχουμε ένα δύσκολο δρόμο μπροστά μας και γι’ αυτό και τους ζητούμε να συνάψουμε μια Συμφωνία Αλήθειας. Και μέσα στην αλήθεια κρύβεται σήμερα η ελπίδα».

«Αποδείξαμε ότι το ψέμα οδηγεί στην απελπισία. Η αλήθεια του δικού μας προγράμματος θα οδηγήσει στην πραγματική ελπίδα. Βεβαίως, έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο και κοστολογημένο σχέδιο. Πιστεύουμε καταρχάς, ότι η χώρα χρειάζεται ένα άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Χρειαζόμαστε λιγότερους φόρους, αλλά και λιγότερες κρατικές δαπάνες. Ερχόμαστε και λέμε ξεκάθαρα: Ναι, αυτό το Κράτος, το οποίο παραμένει μεγάλο και σπάταλο, μπορούμε να το περιορίσουμε, μπορούμε να ελέγξουμε τις δαπάνες του, χωρίς να απολύσουμε δημόσιους υπαλλήλους, αλλά κάνοντάς το να δουλεύει πιο καλά, πιο αποτελεσματικά, πιο παραγωγικά, προς όφελος τελικά των Ελλήνων φορολογουμένων» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι έτοιμη η Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει – με δεδομένο το προβάδισμά της με διψήφια διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις – ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Στην Ελλάδα, τον τελευταίο χρόνο, έχει συντελεστεί μια πολύ μεγάλη πολιτική αλλαγή. Το αίτημα για εκλογές είναι, πια, πλειοψηφικό στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι όσο πιο σύντομα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα. Οι εκλογές δεν είναι σήμερα πρόβλημα για την Ελλάδα. Είναι η λύση στο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα Πιστεύουμε ότι έχουμε τις σωστές λύσεις για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση, η οποία πρέπει να είναι απολύτως προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις. Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να τις υλοποιήσει και κινδυνεύει να εγκλωβίσει τη χώρα σε μια παρατεταμένη λιτότητα, η οποία θα ξεπερνά και τα όρια του υφιστάμενου προγράμματος».

Μιλώντας για τα λάθη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Από που να ξεκινήσω; Το μεγαλύτερο λάθος της Κυβέρνησης Τσίπρα, ήταν ότι ήρθε στην εξουσία λέγοντας ένα πάρα πολύ μεγάλο ψέμα στον ελληνικό λαό. Λέγοντας ότι μπορούσε να σκίσει μνημόνια και να τελειώσει μονομερώς με τις πολιτικές της λιτότητας και της ύφεσης. Έξι μήνες διαπραγματεύτηκε και οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού, πάρα πολύ κοντά στην έξοδο από το ευρώ. Αναγκάστηκε, όταν συγκρούστηκαν οι φαντασιώσεις της με τη σκληρή πραγματικότητα, να κάνει μια μεγάλη στροφή στο ρεαλισμό. Ούτε αυτή την πολιτική, όμως, μπορεί να την υπηρετήσει σήμερα η κυβέρνηση».

Σχετικά με την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι απαιτείται ένα μείγμα που θα περιλαμβάνει την προσέλκυση επενδύσεων και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, ενώ για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Υπάρχει μια έντονη ανησυχία στην Ευρώπη για τις ανερχόμενες δυνάμεις του λαϊκισμού. Εμείς έχουμε ήδη υποστεί τις συνέπειες από το λαϊκισμό. Εμείς πρώτοι εκλέξαμε μια λαϊκίστικη Κυβέρνηση και βλέπουμε τώρα τα αποτελέσματα. Και πιστεύω ότι θα είμαστε εμείς οι πρώτοι, οι οποίοι θα αποδείξουμε ότι μπορούμε να νικήσουμε το λαϊκισμό».

Μιλώντας για τις ευθύνες της Ευρώπης στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη», υπογραμμίζοντας πως «δεν γίνεται αυτήν τη στιγμή να μην υπάρχει ένας επιμερισμός της ευθύνης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και τη συνεργασία ανάμεσα στη νέα Κυβέρνηση της χώρας και την Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ελλάδα και Ιταλία έχουν πολλά κοινά. Πέρα από την αμοιβαία αγάπη και εκτίμηση των λαών μας και τον κοινό τρόπο ζωής, που μας κάνει να αισθανόμαστε πάντα, πάρα πολύ οικεία, εμάς τους Έλληνες όταν επισκεπτόμαστε την Ιταλία και τους Ιταλούς όταν έρχονται στην Ελλάδα, οι σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας ξεπερνούν τα όρια της κάθε Κυβέρνησης, που μπορεί να διαχειρίζεται την εξουσία. Και βεβαίως υπάρχει μια κοινή ατζέντα και στα προσφυγικά ζητήματα. Και υπάρχει και μια κοινή ατζέντα απέναντι στην Ευρώπη, όσον αφορά τις πολιτικές της λιτότητας, αλλά με μια σημαντική διάσταση. Πρέπει και εμείς – αυτό αφορά και στην Ελλάδα και νομίζω πως σύντομα θα αφορά και στην Ιταλία – να κάνουμε μόνοι μας τις μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε για να αποκτήσουμε μια ανταγωνιστική οικονομία και ένα λειτουργικό Κράτος. Δεν αρκεί μόνο, το λέω συχνά και στους συμπολίτες μας, να συζητάμε για τη μείωση του χρέους. Δεν θα μας λύσει αυτό τα προβλήματά μας. Έχουμε μια σειρά από εσωτερικά προβλήματα, που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Άρα, βεβαίως και εμείς ερχόμαστε και λέμε στους Ευρωπαίους, μη μας ζητάτε από το 2018 και μετά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. Είναι πάρα πολύ περιοριστικά. Εμείς, όμως, τι κάνουμε για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε μια μεγαλύτερη αξιοπιστία; Φοβάμαι ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει απωλέσει την αξιοπιστία της, όταν διαπραγματεύεται για το δανεισμό της Ελλάδας μια λίγο πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα του Economist που τον περιέγραφε «ως το αντίθετο ενός λαϊκιστή», ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα μια επανάσταση. Αλλά αυτή πρέπει να είναι μια επανάσταση κοινής λογικής. Μια επανάσταση, που θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες που μπορούν να δημιουργήσουν, να ξετυλίξουν τα πραγματικά τους ταλέντα. Δεν είναι μια επανάσταση, όπως τη φαντάζονταν ενδεχομένως κάποιοι, για να εκφωνήσουν επικήδειους στην κηδεία του Φιντέλ. Είναι μια άλλου είδους επανάσταση, η οποία θα πατήσει πάνω στις δημιουργικές δυνάμεις που έχει αυτός ο τόπος. Θεωρώ ότι είμαι ένας ρεαλιστής πολιτικός, ο οποίος πιστεύει όμως με πραγματικό πάθος στις ιδέες μου. Πιστεύω με πάθος ότι αυτή η χώρα μπορεί να πετύχει πολλά σπουδαία πράγματα, πολλά περισσότερα από ότι όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top