Κυρίτσης για χάος στον Πειραιά: Κάποιοι κινούνται αυτόνομα και με υστεροβουλία

Προέβλεψε ότι από το σαββατοκύριακο θα αρχίσουν να φεύγουν από το λιμάνι οι πρόσφυγες

Κυρίτσης για χάος στον Πειραιά: Κάποιοι κινούνται αυτόνομα και με υστεροβουλία

Την εκτίμηση του ότι εντός του σαββατοκύριακου θα γίνει η πρώτη μεταφορά προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά στο κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά εξέφρασε ο Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας στην εκπομπήλ Live U του STAR.

Όπως τόνισε αυτό που θα πείσει τον κόσμο να μετακινηθεί είναι η ύπαρξη καλών δομών, ενώ για τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν -όπως το υπαίθριο σχολείο για τα προσφυγόπουλα- είπε πως όταν οι πρόσφυγες εγκαθίστανται κάπου για μεγάλο χρονικό διάστημα «αποκτούν συνήθειες». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτές οι συνήθειες «είναι σε κατάσταση μιζέριας και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις».

Ο εκπρόσωπος του συντονιστικού για το προσφυγικό δεν θέλησε να σχολιάσει την ανακοίνωση των αξιωματικών του λιμενικού, με την οποία ζητούν παρέμβαση εισαγγελέα, αν και λίγη ώρα μετά (μιλώντας στον Σκάι) είπε πως «δεν είναι πολύ σοβαρά πράγματα αυτά, να απευθύνεται ένα ένστολο σώμα μέσω των καναλιών» και τους κάλεσε να απευθυνθούν στην ιεραρχία τους.

Σχετικά με τις καταγγελίες περί εθελοντών και εκπροσώπων των ΜΚΟ που δρουν αυτόνομα και παρεμποδίζουν το έργο των αρχών τόνισε: «Οπουδήποτε υπάρχει προσφυγικός πληθυσμός, αναπτύσσονται συμπεριφορές αλληλεγγύης και υποστήριξης αλλά και υστερόβουλες πρωτοβουλίες. Προσπαθούμε να τις αντιμετωπίσουμε πολιτικά τις δεύτερες».

Όσον αφορά το θέμα της επαναπροώθησης μεταναστών στην Τουρκία, ο κ. Κυρίτσης επιβεβαίωσε πως δεν έχει υπάρξει κανένα δρομολόγιο τα τελευταία δύο 24ώρα και σημείωσε πως «δεν θα θυσιάσουμε τη νομιμότητα για να εξασφαλίσουμε ότι κάθε μέρα θα φεύγει και ένα καραβάκι». Όπως τόνισε είναι «ιδιαίτερα περίπλοκη και ευαίσθητη η όλη διαδικασία» και, ανεξάρτητα από τις καθυστερήσεις, πρέπει να εξετάζονται όλες οι αιτήσεις ασύλου.

Τέλος, αρνήθηκε ότι «χάθηκαν» 100 μετανάστες που επρόκειτο να επιστρέψουν στην Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν ακούει κανείς στρογγυλά νούμερα, να ξέρει ότι συνήθως είναι μούφα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top