Ξεκινά η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής – Αισιοδοξία για συμφωνία στην τριμερή Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ

Ρούτε: Δεν υπάρχει εναλλακτική για την Ευρώπη - Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος δίνουν χρόνο στην Ελλάδα

Ξεκινά η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής – Αισιοδοξία για συμφωνία στην τριμερή Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ

Από ώρα σε ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό.

Οι αφίξεις των ηγετών ήδη έχουν ξεκινήσει και οι Βρυξέλλες καλούνται σήμερα και αύριο να λάβουν ιστορικές αποφάσεις για το προσφυγικό και να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ( η χώρα του έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο) δήλωσε προσερχόμενος ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» για την Ευρώπη και πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας.

Σε καλό κλίμα η τριμερής Τσίπρα-Ολάντ Μέρκελ: Αισιοδοξία για συμφωνία - Θα δοθεί χρόνος στην Ελλάδα

Σε καλό κλίμα έγινε, εξάλλου, η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Γερμανίας και Γαλλίας η οποία διήρκησε 45 λεπτά.

1458221076283855.jpg
1458221077164479.jpg
Η αποτίμηση της ελληνικής πλευράς ήταν θετική, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες εκτίμησαν πως έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία με την Τουρκία.

H Ελλάδα ζήτησε και συμφωνήθηκε να πάρει πίστωση χρόνου για την εφαρμογή της συμφωνίας και τεχνική υποστήριξη έτσι ώστε να λειτουργήσει με αξιόπιστο τρόπο το ελληνικό σύστημα ασύλου, ενώ συμφωνήθηκε και πως όλες οι διαδικασίες που θα απορρέουν από τη συμφωνία θα είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης.

1458221077939793.jpg
1458221076662253.jpg

Ο κ. Τσίπρας προσήλθε στην τριμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τέσσερις βασικούς άξονες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:

Πρώτον, την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για μείωση των ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Δεύτερον, την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής.

Τρίτον, την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος επανεγκατάστασης από την Τουρκία.

Τέταρτον, τη στήριξη της Ελλάδας μέσω παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης.

«Συναντιόμαστε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στοχεύο��τας στις αποφάσεις που έχουν ανάγκη η ΕΕ και οι πρόσφυγες» έγραψε στο twitter ο πρωθυπουργός.

τσι[π.jpg

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top