Επιστρέφει το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών

Εξετάζεται το μοντέλο διπλή τηλεμαχίας του 2009: μία με όλους και μία με Τσίπρα-Μεϊμαράκη

Επιστρέφει το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών
Μετά από έξι χρόνια, το ντιμπέιτ μπαίνει και πάλι στην καρδιά της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Πιθανότατα μάλιστα την ερχόμενη Παρασκευή θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Τα πολιτικά κόμματα εξετάζουν το μοντέλο της τελευταίας τηλεμαχίας του 2009: Δηλαδή μια αναμέτρηση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Και μια δεύτερη, με συμμετοχή όλων των ηγετών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Αντιρρήσεις για διεξαγωγή ντιμπέϊτ Τσίπρα-Μεϊμαράκη, έχουν ηγέτες μικρότερων κομμάτων, όπως διαφάνηκε στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής. Ενώ προβληματίζει η παρουσία του υπόδικου Νίκου Μιχαλολιάκου, με τον οποίο δεν θέλουν να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι οι υπόλοιποι.

"Ακούσαμε με προσοχή τις παρατηρήσεις των κομμάτων. Κάποιες ενστάσεις που υποβλήθηκαν θα τις επανεξετάσουμε" δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης, μετά την σημερινή πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής.

Το "φλασ-μπακ" των τηλεμαχιών στην Ελλάδα

Το 2009 τα ντιμπέϊτ έγιναν με διαφορά μιας ημέρας. Το πρώτο με όλους τους αρχηγούς των τότε κοινοβουλευτικών κομμάτων. Και το δεύτερο μόνο με Κώστα Καραμανλή και Γιώργο Παπανδρέου.

Η πρώτη τηλεμαχία διεξήχθη το 1990. Συμμετείχαν οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου, και Χαρίλαος Φλωράκης, οι οποίοι συνεργάζονταν στην κυβέρνηση Ζολώτα. Δεν πραγματοποιήθηκε πάντως σε τηλεοπτικό στούντιο, αλλά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κι αφορούσε αποκλειστικά θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Το 1996 αναμετρήθηκαν ο Κώστας Σημίτης και ο Μιλτιάδης Έβερτ. Από τη ��υγκεκριμένη πολιτική συζήτηση είχαν αποκλειστεί οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, με τον τότε επικεφαλής της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνη Σαμαρά, να στέλνει εξώδικο στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

Η επόμενη τηλεμαχία έγινε δέκα μέρες πριν από τις εκλογές του 2000. Αυτή τη φορά ο Κώστας Σημίτης αναμετρήθηκε με τον Κώστα Καραμανλή.

Στο ντιμπέιτ του 2004 συμμετείχαν οι αρχηγοί όλων των τότε κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ενώ ανάμεσα στους δημοσιογράφους που έκαναν τις ερωτήσεις, ήταν κι ένας νυν πολιτικός αρχηγός: ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Tο 2007, το ντιμπέϊτ διεξάγεται λίγο μετά την πύρινη τραγωδία στην Πελοπόννησο. Για μια ακόμα φορά όμως δεν υπήρχε δυνατότητα διαλόγου μεταξύ των πολιτικών.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top