Telegraph: «Η Ευρώπη δεν θα αντέξει να χάσει την Ελλάδα»

«Ο Πούτιν καραδοκεί»

Telegraph: «Η Ευρώπη δεν θα αντέξει να χάσει την Ελλάδα»

​Με νέο άρθρο της σήμερα η βρετανική Telegraph υποστηρίζει ότι το πλήγμα θα είναι τεράστιο για την Ευρώπη, αν επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια και η Ελλάδα βρεθεί εκτός ευρώ.

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε να χάσουμε την Ελλάδα κ��ι να την προσφέρουμε στη Ρωσία», παραδέχεται εξ αρχής ο δημοσιογράφος της εφημερίδας, Χάρι ντε Κετεβίλ και προσθέτει:

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα της οποία η αρχαία Ιστορία αποτελεί το βασικό λίθο που τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος. Πολέμησε τους Ναζί και στη συνέχεια έγινε το πρώιμο πεδίο μάχη του Ψυχρού Πολέμου. Γνώρισε τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό της από τη 17 Νοέμβρη. Σήμερα, μια κομουνιστική επανάσταση θα ήταν μια ιδέα διασκεδαστική. Όπως στις Βαλτικές χώρες, έτσι και εμείς θέλουμε να φανταζόμαστε πως η ιδεολογική νίκη της Δύσης στη χώρα των ταβερνών και των καλοκαιρινών διακοπών, είναι δεδομένη – αλλά, δεν είναι. Αυτό το καλοκαίρι σε όλες τις παραλίες της Ελλάδας θα ακούσεις ρώσικα. Δεν είναι τόσο δεδομένη πλέον η επιρροή της Δύση – ούτε στην Ελλάδα, ούτε και στα Βαλκάνια».

Μάλιστα ο ντε Κετεβίλ προσπαθεί να μπει στη θέση των Ελλήνων και να κατανοήσει τον τρόπο που σκέφτονται μετά από πέντε χρόνια συνεχούς λιτότητας και ύφεσης.

telegraph.jpg

«Αν ήμουν Έλληνας και έβλεπα τις συντάξεις να διαλύονται επειδή το ζητάει το Βερολίνο, θα αντιμετώπιζα με ελκυστικό τρόπο να πλησιάσω τη Μόσχα. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στα χρόνια της κρίσης το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα έπεσε ραγδαία με αποτέλεσμα να πλησιάζει τα στάνταρ των γειτόνων της που βρίσκονταν στην άλλη πλευρά του Σιδηρούν Παραπετάσματος. Σήμερα τα πράγματα πηγαίνουν προς το χειρότερο. Το status quo δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Και κάπου εκεί τα ρωσικά ρούβλια μπορούν να γίνουν ελκυστικά».

Το άρθρο σημειώνει πως οι Έλληνες είναι οι αρχιτέκτονες της δικής τους πτώσης, καθώς έζησαν για πολλά χρόνια μέσα στη διαφθορά. Από την άλλη, όμως, αναφέρει πως το bullying και η αδιαλλαξία πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε ρεαλιστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις που θα ενώσ��υν ακόμη περισσότερο την Αθήνα, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον.

«Για να γίνει αυτό και για να κλείσουν όλες οι πόρτες στον οπορτουνιστή Πούτιν, θα πρέπει οι σημερινοί ηγέτες να βρουν τις απαντήσεις πίσω στη δεκαετία του '40 και στο σχέδιο Μάρσαλ που ανέπτυξαν οι Αμερικανοί σε όλη τη δυτική Ευρώπη για να αναχαιτίσουν τη σοβιετική επιρροή. Από αυτή τη συμφωνία ωφελήθηκε και η Δυτική Γερμανία καθώς διαγράφηκε σημαντικό μέρος του χρέους της».

«Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ. Χρειάζεται μια πρακτική, οικονομική βοήθεια για να παραμείνει στο κοινό νόμισμα και στην ΕΕ. Αλλά, επιπλέον, χρειάζεται συναισθηματική συμπαράσταση – μια κίνηση από την υπόλοιπη Ευρώπη ότι το μέλλον της είναι κοντά τους. Αυτό δεν είναι πρόγραμμα διάσωσης, αλλά προσωπικό συμφέρον», καταλήγει το άρθρο της Telegraph.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top