Ανοίγει η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Τι θα ισχύει με τις παρακρατήσεις

Εργαζόμενοι Συνταξιούχοι: Ανοίγει Η Πλατφόρμα

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για όσους συνταξιούχους επιθυμούν να εργαστούν ή ήδη εργάζονται. Αντί της ηλεκτρονικής γνωστοποίησης, μπορούν να πάνε στον ΕΦΚΑ της γειτονιάς τους. 

Επί της ουσίας υλοποιείται η κατάργηση της κράτησης 30% στη σύνταξη. Αντ' αυτής, για τους μισθωτούς- συνταξιούχους θα γίνεται κράτηση 10% στον μισθό, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα γίνεται κράτηση ίση με το 50% της ασφαλιστικής τους κλάσης. Σε κάθε περίπτωση, το όφελος είναι σημαντικό.

Κατά το υπουργείο το κίνητρο θα φέρει στο «φως» αδήλωτη εργασία τουλάχιστον 60.000 συνταξιούχων.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που εργάζεται και δικαιούται σύνταξη ύψους 1.200 ευρώ, είχε παρακράτηση ύψους 360 ευρώ βάσει του προϊσχύοντος καθεστώτος. Εάν αυτός ο συνταξιούχος εργάζεται ως μισθωτός, με μικτό μηνιαίο μισθό 780 ευρώ, θα λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξή του και η παρακράτηση ύψους 360 ευρώ αντικαθίσταται από μη ανταποδοτικό πόρο ύψους 78 ευρώ.  

Εάν ο ίδιος συνταξιούχος εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και έχει επιλέξει την πρώτη ασφαλιστική κλάση, όπως η μεγάλη πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών τότε η παρακράτησή ύψους 360 ευρώ αντικαθίσταται από μη ανταποδοτικό πόρο 84,98 ευρώ.   
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top