Φορολογικό: POS παντού και απαγόρευση αγοραπωλησίας ακινήτων με μετρητά!

Οι αλλαγές που παρουσίασε στη Βουλή ο Μητσοτάκης

Τις βασικές πτυχές του νέου φορολογικού νομοσχεδίου παρουσίασε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης περί οριζόντιας παρέμβασης κάνοντας λόγο για κοινωνική μεταρρύθμιση  στα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Τα έσοδα  θα  διατεθούν όπως είπε στην Υγεία και την Παιδεία. 

Χωρίς ταξί η Αττική την Τρίτη και την Τετάρτη

Με σκληρή γλώσσα απάντησαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης,  υποστηρίζοντας ότι οι νέες  ρυθμίσεις αποτελούν τιμωρία για τους ελευθερους επαγγελματίες. 

Ερντογάν: «Κυριάκο φίλε μου, δε σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε»

«Αυτό το κόστος της κοινωνικής δικαιοσύνης και του συμφέροντος αυτή η κυβέρνηση το αναλαμβάνει όπως είχα πει προεκλογικά. Και είναι λάθος ότι δεν είχαμε μιλήσει για αυτό. Μιλούσα συστηματικά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και το τέλος επιτηδεύματος με το τέλος συμμόρφωσης. Αυτά είπαμε προεκλογικά, αυτά κάνουμε μετεκλογικά… Πολιτική ευθύνη σημαίνει και πολιτικό θάρρος απέναντι σε πολιτικό κόστος» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Παράταση του Youth Pass ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης    

 

Οι 11 ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις 11 ρυθμίσεις που υπάρχουν στο φορολογικό νομοσχέδιο λέγοντας ότι ειδικά οι 10 εξ’ αυτών εκσυγχρονίζουν τις σχέσεις του κράτους και του πολίτη αφού επεκτείνει τις φορολογικές συναλλαγές.

Όπως επισήμανε. συγκροτεί ένα πλαίσιο που παρεμβαίνει σε νέα δεδομένα της εποχής όπως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλά συνιστά μια μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης.

Περιορίζονται με την διασύνδεση ταμειακών και POS οι πελάτες δυο ταχυτήτων και τελειώνει το δίλημμα «με ή χωρίς απόδειξη».

Πρόκειται είπε για μια συνεκτική πρωτοβουλία που επιταχύνει τις συναλλαγές και τόνισε ότι είναι μέτρα που εξυγιαίνουν όλη την αλυσίδα της αγοράς.

Σφράγιση για δυο χρόνια σε επιχειρήσεις που παρανομούν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε, δε, ότι τα POS θα εφαρμοστούν πλέον σε όλη τη λιανική πώληση και τόνισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει τη φορολογική συνέπεια. «Θα ήθελα ν ακούσω πως τοποθετείται η αντιπολίτευση σε όλες τις διατάξεις, που περιλαμβάνει το εν λόγω νομοσχέδιο», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά σε κρούσματα νοθείας καυσίμων ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα σφραγίζονται, ενώ γνωστοποίησε πως εφ εξής θα απαγορεύεται η αγοραπωλησία ακινήτων με ρευστό, «χέρι – χέρι» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Εφ’ εξής το τίμημα θα καταβάλλεται μέσω τραπέζης, ενώ θα ακυρώνεται κάθε συμβόλαιο που περιλαμβάνει προκαταβολή ή εξόφληση σε μετρητά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανέφερε ακόμα ότι η φοροδιαφυγή έχει αποδειχθεί Λερναία Ύδρα και ένα από τα κεφάλια της είναι η χρήση μετρητών από άγνωστες πηγές. Πλέον, είπε απαγορεύεται η οποιαδήποτε αγορά ακινήτου με μετρητά.

«Μιλάμε για δις ευρώ που διακινούνται σε τσάντες και βαλίτσες χωρίς να γνωρίζει κανείς την προέλευσή τους. Και αν κάποιοι επιμένουν σε βαλίτσες θα θεωρείται άκυρο όποιο συμβόλαιο γράφει προκαταβολή ή εξόφληση με μετρητά».

Διπλάσιο της αξίας θα είναι το πρόστιμο για όσους πληρώνουν με μετρητά για ποσά άνω των 500 ευρώ.

Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή είναι μια δραστηριότητα που δεν θα εξαφανιστεί αλλά είναι χρέος της πολιτείας να καθιερώσει κανόνες. Με κριτήρια το νομοσχέδιο καλεί να καταβάλλουν το μερίδιο που αναλογεί στους ιδιοκτήτες που μισθώνουν πάνω από τρία ακίνητα. Όσοι εκμεταλλεύονται πολλά ακίνητα πρέπει να κάνουν έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας. Όσα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας διατίθενται όλα για βραχυχρόνια μίσθωση θα λογίζεται ως τουριστικό κατάλυμα και θα πληρώνει αναλόγως.

Kόντρα με την αντιπολίτευση για το φορολογικό νομοσχέδιο  

«Οι κεφαλικοί  φόροι δεν αντιστοιχούν σε μια ευρωπαϊκή χώρα» υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε:    

Δεν είμαστε λωτοφάγοι για να χειροκροτούμε όπως οι βουλευτές της ΝΔ...Τίποτα δεν είχατε πει προεκλογικά..Κκλείνατε το μάτι προεκλογικά στη φοροδιαφυγή...».   
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top