Ακρίβεια: Το 90% μείωσε την κατανάλωση βασικών αγαθών διατροφής! 

Ακρίβεια: Κατά 90% Η Μείωση Σε Βασικά Είδη Διατροφής

Ακρίβεια: Το ρεπορτάζ του Star για τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ισραήλ   

Μεγάλες είναι οι επιπτώσεις της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και ειδικότερα στη μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκοπικής έρευνας της  ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου  Εργασίας, σε συνεργασία με την εταιρεία Alco, σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. 

Ακρίβεια: Σε ποια είδη περιόρισαν την κατανάλωση οι Έλληνες

Στην έρευνα υπάρχει επίσης  καταγραφή, μέτρηση κκαι  αποτίμηση δεικτών σχετικά με την αγορά εργασίας. 

Συγκεκριμένα καταγράφονται η πορεία εξέλιξης των αμοιβών και του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και η άποψή τους για την αποτελεσματικότερη προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι πρώτες επιπτώσεις στην ελληνική αγορά 

Συγκεκριμένα:

-Το 90% των εργαζομένων, δηλώνει ότι έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών εξαιτίας της ακρίβειας. «Πολύ» απαντά το 18%, «Αρκετά» το 51% και «Λίγο» το 21%. Αντίστοιχα, το 16% δηλώνει «Καθόλου».  Η κλιμάκωση της μείωσης της κατανάλωσης διαφοροποιείται στις κατηγορίες βασικών αγαθών «Ψύξη – θέρμανση», «Ψαρικά», «Κρέας», «Γαλακτοκομικά», «Φρούτα – Λαχανικά». 

Ακρίβεια: Πόσο μείωσαν την κατανάλωση βασικών ειδών οι Έλληνες

Ακρίβεια: Πόσο μείωσαν την κατανάλωση βασικών ειδών οι Έλληνες  

- Το χαμηλό επίπεδο των διαθέσιμων εισοδημάτων των εργαζομένων αναδεικνύεται από το γεγονός ότι το 30% δηλώνει ότι δεν διαθέτει αποταμιεύσεις και παράλληλα ένα 37% αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τις αποταμιεύσεις του για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες αγοράς βασικών αγαθών.

Σκρέκας στο Star: Αυτά είναι τα νέα μέτρα για την ακρίβεια    

-Ως προς το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού σας επιπέδου, το 43% δηλώνει ότι είναι η αύξηση των μισθών, το 33% η μείωση του ΦΠΑ και των φόρων κατανάλωσης, το 24% τον έλεγχο τιμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή ¨Επιδόματα¨ δεν επιλέχθηκε από κανέναν ερωτώμενο  (0%)!

Ακρίβεια: Τις αποτααμιεύσεις χρησιμοποιούν πολλοί εργαζόμενοι για να τα βγάλουν πέρα

Ακρίβεια: Τις αποτααμιεύσεις χρησιμοποιούν πολλοί εργαζόμενοι για να τα βγάλουν πέρα 

-Το 64% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έλαβε καμία αύξηση στο μισθό του κατά το έτος 2023 και το 34% ότι έλαβε κάποια αύξηση. Εκτιμάται ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που δήλωσαν ότι έλαβαν κάποια αύξηση, είναι αυτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ο οποίος αυξήθηκε κατά το έτος 2023.

-Το 52% θεωρεί ότι δεν θα λάβει κάποια αύξηση στο μισθό του μετά την απόφαση για το ξεπάγωμα των τριετιών και το 26% θεωρεί ότι θα λάβει. Το γεγονός ότι το 22% επιλέγει την απάντηση ¨Δεν γνωρίζω¨, καταδεικνύει την σύγχυση που επικρατεί στους εργαζόμενους σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Νέα μέτρα κατά της ακρίβειας – Τι είναι τα καρτελάκια -5%;

-Το 72% δηλώνει ότι δεν εργάζεται παραπάνω από το κανονικό του ωράριο ενώ το 24% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω.

-Το 48% αυτών που αναφέρουν ότι εργάζονται παραπάνω από το κανονικό ωράριό τους δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του.  

-Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, με ποσοστό 81%, θεωρεί ότι τα εργασιακά δικαιώματά τους προστατεύονται καλύτερα με τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έναντι του 9% που επιλέγει την ατομική διαπραγμάτευση.   

H ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας σχολιάζουν για τα αποτελέσματα της δημοσκοπικής έρευνας:   

«Η ελληνική οικονομία και κοινωνία μετά από πολυετή λιτότητα βρίσκεται μπροστά σε ένα κύμα ακρίβειας σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες και στασιμότητας των εισοδημάτων που απειλεί την αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο πολλών εργαζόμενων νοικοκυριών. Είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί άμεσα ένα μείγμα παρεμβάσεων αύξησης των μισθών και ενίσχυσης των εργασιακών δικαιωμάτων  έτσι ώστε να προστατευτεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το βιοτικό επίπεδο μισθωτών και κυρίως των χαμηλότερα αμειβόμενων. Η ενίσχυση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέσω του δικαιώματος της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων να καθορίζουν τον κατώτατο μισθό είναι επιτακτική».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top