Πειρατεία στη συνδρομητική τηλεόραση: Στον ανακριτή οι χρήστες

Αντιμέτωποι με ποινές και πρόστιμα οι παραβάτες

Η πειρατεία οπτικοακουστικού περιεχομένου, που εστιάζει στην παράνομη αναμετάδοση αθλητικών γεγονότων, ταινιών, σειρών, θεματικών καναλιών κλπ, επισείει ποινές όχι μόνο για τα κυκλώματα πειρατείας, αλλά και για τους απλούς χρήστες.

Ανακριτής, σύμφωνα με πληροφορίες, κάλεσε να καταθέσουν ενόρκως οκτώ χρήστες/πελάτες πειρατικού περιεχομένου.

appodixi: Πώς θα βρούμε από την απόδειξη καυσίμων αν μας κλέβουν 

Οι χρήστες που λαμβάνουν παράνομα υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης ανοίγουν διάπλατα την πόρτα του σπιτιού τους στο οργανωμένο έγκλημα. Και όχι μόνο γίνονται συνένοχοι των κυκλωμάτων αυτών, αλλά εκθέτουν και τα προσωπικά τους δεδομένα.

Βάσει του Π.Δ. 343/2002 και οι χρήστες πειρατικού προγράμματος συνδρομητικής τηλεόρασης είναι αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες, που προβλέπουν ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός μήνα και χρηματική ποινή έως και €15.000.

Καλοκαιρινή άδεια: Πόσες ημέρες δικαιούστε - Πώς θα τις υπολογίσετε

Κατά καιρούς έχουν καταδικαστεί χρήστες πειρατικού οπτικοακουστικού περιεχομένου, με ποινές φυλάκισης έως 12 μηνών. Οι κατηγορίες και κατ’ επέκταση οι ποινές προκύπτουν μετά από κλήση του ανακριτή σε απλούς χρήστες πειρατικού περιεχομένου να καταθέσουν. 

Μια τέτοια περίπτωση προέκυψε τον Δεκέμβριο, όταν η Ασφάλεια Πατρών συνέλαβε επτά άτομα για «πειρατεία» συνδρομητικών καναλιών. Ο ανακριτής, σύμφωνα με πληροφορίες, κάλεσε να καταθέσουν ενόρκως οκτώ χρήστες/πελάτες του κυκλώματος, τα στοιχεία των οποίων υπήρχαν στη δικογραφία. Οι χρήστες ομολόγησαν ότι αγόρασαν από τη σπείρα παράνομο αποκωδικοποιητή και πλέον είναι αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.

Κοινωνικός Τουρισμός: Άνοιξε η πλατφόρμα στο gov.gr - Πώς θα κάνετε αίτηση

Οι παράνομες υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης έχουν και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών, του αθλητισμού, του θεάματος, αλλά και για το κράτος. Τα έσοδα αυτής της πειρατείας υπερβαίνουν τα 90-95 εκατ. ευρώ, ενώ τα δημόσια ταμεία χάνουν περί τα 30-35 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πάτρα: Προφυλακίστηκαν τρεις για πειρατεία συνδρομητικών καναλιών

Η πειρατεία στη συνδρομητική τηλεόραση με στοιχεία

•    900.000 υπολογίζονται οι χρήστες που λαμβάνουν παράνομα υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα μας.

•    Ποινικές ευθύνες και για τους απλούς χρήστες παράνομων αποκωδικοποιητών με προβλεπόμενες ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός μήνα και χρηματική ποινή €500 - €15.000.

•    Έως 12 μήνες φυλάκιση και έως €1.500 αποζημίωση οι καταδικαστικές ποινές

•    €30 - 35 εκατ. η απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο (Πηγή: desktop research IPTV).
•    €90 εκατ. τα ετήσια έσοδα των «πειρατών» στην Ελλάδα (Πηγή: desktop research IPTV).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top