Αναβάθμιση έκπληξη από την Fitch – Πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα

«Βλέπει» καλύτερη πορεία σε έλλειμα και χρέος

Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, στη βαθμίδα «ΒΒ+» με σταθερή προοπτική (από «ΒΒ») προχώρησε χθες Παρασκευή το βράδυ ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch

Πρόκειται για βαθμίδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική, εξέλιξη, που χαιρέτισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας λόγο για «επιβεβαίωση» του ότι «ο εθνικός στόχος για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 - με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία - είναι εφικτός».

Fitch: Η βελτίωση των δημοσιονομικών έφερε την αναβάθμιση

Σε ανακοίνωσή του, επικαλείται ως βασικούς λόγους για την αναβάθμιση τη βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και τους μειωμένους κινδύνους για τον τραπεζικό τομέα. 

Fitch: Αναβάθμισε τις προοπτικές του αξιόχρεου της Ελλάδας 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, αναμένει καλύτερα αποτελέσματα και προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος την περίοδο 2022-2024, χάρη στην ισχυρότερη ονομαστική ανάπτυξη, την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού και την πιο ευνοϊκή διάρθρωση της εξυπηρέτησης του χρέους. 

Fitch: Θετικές οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

Ειδικότερα, προβλέπει περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 1,8% του ΑΕΠ το 2024 από 3,8% που ήταν η εκτίμηση για το 2022, εν μέρει λόγω της βελτιστοποίησης των προσωρινών μέτρων στήριξης. 

Fitch: H ΕΚΤ στηρίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους 

Αυτό συνεπάγεται βελτίωση στο πρωτογενές ισοζύγιο κατά 2,5 εκατοστιαίες μονάδες σε πλεόνασμα 0,9% το 2024 και ισοσκελισμένη θέση το 2023. Υπάρχει, σημειώνει ο Fitch, κάποια αβεβαιότητα για τις δημοσιονομικές πολιτικές μετά τις εκλογές, αλλά οι κίνδυνοι αμβλύνονται από την ευρεία δέσμευση για δημοσιονομική σύνεση και τις πρόσφατες επιδόσεις στον τομέα αυτό.

Για το δημόσιο χρέος, το οποίο εκτιμάται ότι σημείωσε μείωση - ρεκόρ 24,5 εκατοστιαίων μονάδων, στο 170% του ΑΕΠ το 2022, ο οίκος αναμένει ότι θα συνεχίσει να μειώνεται με πιο περιορισμένο ρυθμό μεσοπρόθεσμα, κυρίως λόγω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, για να υποχωρήσει στο 160,6% το 2024.

Fitch: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος παρά την πανδημία 

Για τον τραπεζικό τομέα σημειώνει ότι εξακολουθεί να σημειώνεται σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL), με το ποσοστό των εγχώριων NPL να διαμορφώνεται στο 9,7% το γ' τρίμηνο του 2022, υποχωρώντας κάτω από το 10% για πρώτη φορά από το 2009, με αιχμή τις τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής» και την ανάκαμψη που είχε ευρεία βάση. 

Ο Fitch αναμένει περαιτέρω βελτίωση όσον αφορά το ενεργητικό των τραπεζών, η οποία θα στηριχθεί από τις περιορισμένες νέες εισροές (NPL) καθώς οι τράπεζες ολοκληρώνουν τις εκκρεμείς μη οργανικές  δράσεις τους.

Εκρηκτική η ζήτηση για το 15ετές: Ζητάμε 2 δισ., μας δίνουν 16 δισ. ευρώ!

Ο Fitch προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 0,9% για φέτος και 2,3% για το 2024, αναθεωρώντας προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις του σε σχέση με την περασμένη αξιολόγηση του Οκτωβρίου, καθώς βελτιώθηκε το ισοζύγιο των κινδύνων, ιδιαίτερα λόγω της πρόσφατης μείωσης των τιμών της ενέργειας και των περιορισμένων προοπτικών διανομής ενέργειας με δελτίο στην Ευρώπη. 

Σημειώνει ακόμη ότι «οι αρχές συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο στη μεταρρυθμιστική ατζέντα τους, η οποία συνδέεται εν μέρει με ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο, σε συνδυασμό με το τελευταίο έτος απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 θα δώσει ισχυρή επενδυτική ώθηση». 

Για τον πληθωρισμό, ο Fitch αναμένει σταθερή επιβράδυνση από το 9,3% πέρυσι στο 5% φέτος και στο 1,5% το 2024, σε εναρμόνιση με τη μείωση των τιμών ενέργειας και άλλων πρώτων υλών καθώς και λόγω αποτελεσμάτων βάσης. Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται επίσης να μειωθεί, αν και με πιο περιορισμένο ρυθμό. 

Για τους μισθούς σημειώνει ότι το γ' τρίμηνο του 2022 αυξήθηκαν κατά 7,3% σε ετήσια βάση για το σύνολο της οικονομίας, που είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 2010, ενώ οι κενές θέσεις εργασίας από το α' τρίμηνο έως το γ' τρίμηνο του 2022 ήταν οι περισσότερες εδώ και μία δεκαετία. 

Χρήστος Σταϊκούρας για αναβάθμιση Fitch: «Θετική εξέλιξη»

«Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας «επιβεβαιώνει ότι ο εθνικός στόχος για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 - με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία - είναι εφικτός», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ακόμη στην ανακοίνωσή του πως ο Fitch είναι «ο πέμπτος οίκος αξιολόγησης και οτρίτος από τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που τοποθετεί τη χώρα ένα μόλις ‘σκαλοπάτι’ πριν την επενδυτική βαθμίδα» και ότι «πρόκειται για τη 12η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 3,5 χρόνια, παρά τις διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις».

Έκανε λόγο για «θετική εξέλιξη» που «αποτελεί ακόμα έναν καρπό - και, ταυτοχρόνως, πιστοποίηση - της υπεύθυνης, οικονομικά αποτελεσματικής και κοινωνικά δίκαιης οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, της διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, της διατήρησης των ταμειακών διαθεσίμων σε ασφαλή επίπεδα, της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών, της βελτίωσης της σύνθεσης του ΑΕΠ μέσω της σημαντικής αύξησης των επενδύσεων και των εξαγωγών, της δραστικής μείωσης των “κόκκινων” δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, της συρρίκνωσης της ανεργίας και της εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, πρωτίστως από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top