Όλες οι αλλαγές που έρχονται στο Πόθεν Έσχες

Λήγει η παράταση για την υποβολή του για το 2022

Όλες οι αλλαγές που έρχονται στο Πόθεν Έσχες

Σαρωτικές αλλαγές στο πλαίσιο του πόθεν έσχες φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με συγκέντρωση αρμοδιοτήτων και έλεγχο όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών από την επιτροπή της Βουλής, αλλά και υποχρεωτικό κατώτατο ποσοστό ελέγχων ανά έτος.

Στόχος των προτεινόμενων διατάξεων είναι να μπει τάξη σε ένα χαοτικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ισχύει εδώ και 20 χρόνια και έχει ως αποτέλεσμα ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης να μην είναι αποτελεσματικός.

Εύα Καϊλή: Αυτή είναι η περιουσία της - Τι έχει σε ακίνητα και καταθέσεις

Η μεγαλύτερη τομή που θα επιφέρει το νομοσχέδιο είναι το υποχρεωτικό κατώτατο ποσοστό ελέγχων που θα πρέπει να διεξάγονται κάθε έτος.

Επί της ουσίας, θα τίθενται σαφείς και μετρήσιμοι στόχοι, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η αύξηση του αριθμού των κατ’ έτος ελεγχόμενων δηλώσεων, μέσω της εισαγωγής κριτηρίων που θέτει η επιτροπή ελέγχου και του ορισμού ελάχιστου ποσοστού ελεγχόμενων υποθέσεων.

Νέο Πόθεν Έσχες: Περισσότεροι έλεγχοι

Ειδικότερα, η επιτροπή θα ορίζει το ποσοστό των δηλώσεων που θα πρέπει να ελεγχθεί κάθε έτος ανά κατηγορία υπόχρεων και το οποίο, σε βάθος χρόνου, εκκινώντας από το 5%, θα φτάσει το λιγότερο στο 10% των δηλώσεων.

ΔΥΠΑ: Προσλήψεις άνεργων με μισθό έως 1.000 ευρώ για 7 χρόνια

Στην πράξη οι έλεγχοι θα ξεπερνούν τους 10.000 ανά έτος. Με βάση τις προτάσεις, μάλιστα, θα υπάρχει ειδική ανάλυση «επικινδυνότητας» συγκεκριμένων κατηγοριών υπόχρεων, οι οποίες συνήθως αποδεικνύονται οι πιο επιρρεπείς σε παράνομο πλουτισμό.

Σε ό,τι αφορά τους υπόχρεους, η πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η πλήρης ψηφιοποίηση της διαδικασίας και η αφαίρεση βάρους και ταλαιπωρίας από τους φορολογούμενους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. 

Όλα τα αναγκαία στοιχεία της δήλωσης θα αποτυπώνονται αυτόματα στη δήλωση, μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων, με αποτέλεσμα ο πόχρεος να αρκεί απλά να συναινέσει για την υποβολή της.

Πόθεν Έσχες: Τι αλλάζει στις ποινές

Εξάλλου, θα αντιμετωπίζεται με ορθολογικό τρόπο η ποινική αντιμετώπιση των παραβάσεων της οικείας νομοθεσίας, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη σημασία τους, σε αντίθεση με το υφιστάμενο καθεστώς, όπου για ήσσονος σημασίας παραβάσεις προβλέπονται δυσβάστακτες ποινές.

Στις καινοτομίες του σχεδίου νόμου συμπεριλαμβάνονται η κατάργηση της υποχρέωσης «έγκρισης» της δήλωσης από τον/τη σύζυγο και η δυνατότητα σε κάθε υπουργό να ζητά από την επιτροπή ελέγχου να διενεργεί έλεγχο συγκεκριμένων υπόχρεων, όταν υπάρχει επώνυμη καταγγελία εις βάρος τους.

Λήγει η παράταση για το Πόθεν Έσχες του 2022

Λίγες μέρες διορία έχουν ακόμη όσοι δεν έχουν υποβάλλει πόθεν έσχες για το 2022.

Η διορία, μετά την παράταση που είχε δοθεί τον Νοέμβριο, λήγει στις 15 Ιανουαρίου.

Οι υπόχρεοι καλούνται να δηλώσουν τα έσοδα και τα οικονομικά συμφέροντα του φορολογικού έτους 2021, καθώς και την περιουσιακή κατάστασή τους διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα, καθώς η παράλειψη υποβολής ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να εισέλθουν στην εφαρμογή pothen.gr με τη χρήση των κωδικών Taxisnet και να επιλέξουν το έτος αλλά και το είδος της δήλωσης που θα υποβάλουν, αρχική ή ετήσια.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top