H E.E. πατάει το κουμπί έκτακτης ανάγκης για την οικονομία

Φόβοι για μία μακροπρόθεσμη οικονομική κατάρρευση

H EE πατάει το κουμπί έκτακτης ανάγκης για την οικονομία

Δυστυχώς, δεν πρόκειται για καμπάνες του έλκηθρου, αλλά για καμπάνες συναγερμού. Οι ηγέτες στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι πιστεύουν τώρα ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται μπροστά στον γκρεμό, αντιμέτωπη με μια έξοδο βιομηχανικών επενδύσεων πέρα από τον Ατλαντικό προς τις ΗΠΑ - η οποία φοβούνται ότι θα ξεκινήσει ήδη από τον Ιανουάριο. 

Για να αποτρέψει την εξαφάνιση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από τους Αμερικανούς αντιπάλους, η ΕΕ ετοιμάζει τώρα μια μεγάλη ώθηση στις επιδοτήσεις, δήλωσαν δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ στο POLITICO. 

Πράγματι, η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα διπλό χτύπημα με σφυρί από την άλλη πλευρά του παγωμένου Ατλαντικού, όπου ο υποτιθέμενος εταίρος της, οι ΗΠΑ, έχει υιοθετήσει πολιτικές που - είτε σκόπιμα είτε όχι - ισοδυναμούν με πλήρη εκβιασμό της βιομηχανίας της ΕΕ. 

Και νέα αύξηση επιτοκίων στην ευρωζώνη προανήγγειλε η Λαγκάρντ! 

Δεν έφτανε το γεγονός ότι οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη φαίνεται ότι θα παραμείνουν μόνιμα πολύ υψηλότερες από εκείνες των ΗΠΑ χάρη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναπτύσσει επίσης ένα πρόγραμμα βιομηχανικών επιδοτήσεων ύψους 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη των πράσινων βιομηχανιών στο πλαίσιο του νόμου του για τη μείωση του πληθωρισμού, βασικές διατάξεις του οποίου τίθενται σε ισχύ το επόμενο έτος. Το σημαντικότερο είναι ότι οι επιδοτήσεις αυτές θα συνδέονται με τις διατάξεις "Buy American" που σημαίνουν ότι μόνο τα αυτοκίνητα, οι μπαταρίες και οι ηλιακές κυψέλες που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ μπορούν να επωφεληθούν. 

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται ότι οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν πλέον σχεδόν τεράστια πίεση για να μεταφέρουν τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ αντί για την Ευρώπη. Σε συνάντηση με τους ηγέτες της βιομηχανίας της ΕΕ τη Δευτέρα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν προειδοποίησε ότι το πακέτο επιδοτήσεων των ΗΠΑ αποτελεί "υπαρξιακή πρόκληση" για την οικονομία του μπλοκ, σύμφωνα με άτομα που βρίσκονταν στην αίθουσα. 

Αντί να φέρει δώρα, ο άμεσος κίνδυνος είναι ότι ο Άγιος Βασίλης θα αρπάξει φέτος τα πιο πολύτιμα οικονομικά περιουσιακά στοιχεία της Ευρώπης - από την αεροδιαστημική της μέχρι τις βιομηχανίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που χτίστηκαν με κόπο επί δεκαετίες, αλλά τώρα ξαφνικά κινδυνεύουν να μετατραπούν σε βιομηχανικές ερημιές. 

ΕΚΤ: Κινδυνεύει η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη!

Σε αντίθεση με τον COVID, ο φόβος δεν είναι τόσο μια ξαφνική οικονομική κατάρρευση, όσο μια μακροπρόθεσμη, πολύ πιο ολέθρια και μόνιμη απώλεια ανταγωνιστικότητας. "Είναι λίγο σαν πνιγμός. Συμβαίνει αθόρυβα", δήλωσε ο πρόεδρος της BusinessEurope Fredrik Persson. 

Η ζοφερή εκτίμηση του Persson επαναλαμβάνεται από τους ηγέτες του κλάδου σε όλους τους τομείς: Η εμπιστοσύνη των ανώτατων στελεχών στην Ευρώπη έχει φτάσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, σύμφωνα με έρευνα του European Round Table for Industry, ενός επιχειρηματικού λόμπι για την ηγεσία των επιχειρήσεων, που δημοσιεύθηκε σήμερα. 

Σύμφωνα με τους δύο ανώτερους αξιωματούχους, η ΕΕ επεξεργάζεται τώρα ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διοχέτευση χρημάτων σε βασικές βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας. Αυτό θα συμβεί μέσω του "Ευρωπαϊκού Ταμείου Κυριαρχίας", το οποίο η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης. 

Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τις επιδοτήσεις της Ουάσινγκτον και την αντίδραση της ΕΕ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στις 6 Δεκεμβρίου και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα μέσα Δεκεμβρίου. 

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: «Αγριεύει» η κόντρα εντός της ΕΕ

Οι φιλελεύθερα σκεπτόμενοι διπλωμάτες προειδοποιούν για έναν αγώνα επιδοτήσεων, επισημαίνοντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τέτοια βιομηχανικά κίνητρα είναι συχνά σπάταλα και ευνοούν καθιερωμένες εταιρείες που είναι καλύτερες στις πιέσεις παρά στην καινοτομία, ανακατανέμουν χρήματα από τους φορολογούμενους στους μετόχους και κινδυνεύουν να οδηγήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό. Αλλά αρκετοί διπλωμάτες και ανώτεροι αξιωματούχοι τόνισαν επίσης ότι μπορεί να είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί μια κούρσα επιδοτήσεων, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν ήδη αρχίσει να τρέχουν. Ή, όπως το έθεσε την Τρίτη ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire: "Η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι ο τελευταίος των Μοϊκανών". 

Ρεπορτάζ: Μαρία Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top