Από το «καλάθι του νοικοκυριού» αγοράζουν τέσσερις στους δέκα καταναλωτές

Μείωση 12% στις δαπάνες για τα ψώνια της εβδομάδας

Καλάθι του νοικοκυριού
Μειώσεις 10% σε τουλάχιστον 100 προϊόντα δείχνουν τα στοιχεία από τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του «καλαθιού του νοικοκυριού» - Βίντεο από κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα καταναλωτές, που ψωνίζουν από σούπερ μάρκετ, αγόρασαν από το «καλάθι του νοικοκυριού», σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), από τις 8 έως τις 11 Νοεμβρίου σε δείγμα 1.000 καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρώτο δεκαήμερο της λειτουργίας αυτής της πρωτοβουλίας, το 39% του κοινού δηλώνει ότι αγόρασε έστω μία φορά κάποιο προϊόν από το καλάθι. Το 15% έχει πραγματοποιήσει 1 επίσκεψη, 2 επισκέψεις το 11%, 3 επισκέψεις το 7% και 4 επισκέψεις ή περισσότερες το υπόλοιπο 6%. Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι, αν και η πλειοψηφία του κοινού δεν έχει αγοράσει κάποιο προϊόν από το καλάθι, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό έχει προσεγγίσει τουλάχιστον δοκιμαστικά την πρωτοβουλία τις πρώτες 7-10 ημέρες που υλοποιείται. 'Αρα αναμένεται αυτά τα ποσοστά να αυξηθούν στο μέλλον.

«Καλάθι του νοικοκυριού»: Μειώσεις 10% σε τουλάχιστον 100 προϊόντα

Το κοινό που επέλεξε τις πρώτες 7-10 ημέρες της πρωτοβουλίας να αγοράσει κάποιο ή κάποια από τα προϊόντα από το καλάθι του νοικοκυριού έχει 12% χαμηλότερη εβδομαδιαία δαπάνη στο σουπερμάρκετ, 81,65 ευρώ έναντι 93,35 ευρώ του συνόλου. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό αποδίδεται στην τάση το καλάθι επιλέγεται κυρίως από καταναλωτές με μεγαλύτερη εισοδηματική ανάγκη, οι οποίοι έχουν χαμηλότερες δαπάνες στο σουπερμάρκετ. Ωστόσο σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν σχέση αιτίου-αιτιατού ανάμεσα στη χρήση του καλαθιού και τη μειωμένη εβδομαδιαία δαπάνη, κάτι που ενδεχομένως να προκύψει σε επόμενα ευρήματα μελετών.

Γεωργιάδης: Τι αλλάζει και γιατί στο «καλάθι του νοικοκυριού» 

Παρά τις μικρές διαφορές η διείσδυση του καλαθιού φαίνεται προς το παρόν να είναι μεγαλύτερη στην Αττική 42% έναντι της Θεσσαλονίκης 38% και της υπόλοιπης Ελλάδας 37%.

Γεωργιάδης: Μείωση τιμών σε 101 προϊόντα στο «καλάθι του νοικοκυριού»

Όσον αφορά τις αγοραστικές τάσεις, ποσοστό 18% του κοινού επισκέφθηκε κάποιο κατάστημα σούπερ μάρκετ διαφορετικό από το συνηθισμένο του, προκειμένου να βρει προϊόντα από το καλάθι του νοικοκυριού. Το στοιχείο αυτό είναι υγιές για τον ανταγωνισμό στον κλάδο, δείχνει ότι υπάρχουν επιπλέον κίνητρα για τον ανταγωνισμό στην αγορά και ότι η κινητικότητα του καταναλωτικού κοινού το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθεί.

Καλάθι νοικοκυριού: Οι δύο αλλαγές και η νέα λίστα με τα προϊόντα

Αναφορικά με τις απόψεις των καταναλωτών για τη χρησιμότητα του καλαθιού μόνο το 22%, δηλώνει ότι είναι μια θετική πρωτοβουλία (το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 30% όσων έχουν αγοράσει από το καλάθι), αλλά συγχρόνως το 56% δηλώνει ότι πρέπει να ενταχθούν και άλλοι κλάδοι στο καλάθι. Το 51% δηλώνει ότι απαιτείται πολύς χρόνος προκειμένου να κάνει τις αγορές του, κάτι το οποίο είναι μία πραγματικότητα που ήδη καταγραφόταν στο παρελθόν για τους καταναλωτές που κυνηγούν τις προσφορές.

 

Καλάθι νοικοκυριού: Τι είπε ο Μητσοτάκης για ενδεχόμενη μείωση ΦΠΑ

Μειώσεις 10% σε τουλάχιστον 100 προϊόντα δείχνουν τα στοιχεία από τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του «καλαθιού του νοικοκυριού».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top