Ηλεκτρικό ρεύμα: Επιδότηση με κλίμακες και bonus συνέπειας

Μέχρι το τέλος του 2022 η έκπτωση στο πετρέλαιο θέρμανσης

Στις 09:30 αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τον Οκτώβριο. Παράλληλα κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης έως το τέλος του 2022 αλλά και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους από το 2023.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Κατανάλωση με σύνεση για να μην πάθουμε ηλεκτροσόκ

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, θέλησε να δώσει μια πρώτη γεύση για το νέο μοντέλο των επιδοτήσεων στο ρεύμα, υπογραμμίζοντας με νόημα πως όποιο νοικοκυριό κάνει μια συμβατική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος δεν πρόκειται να πάθει… ηλεκτροσόκ. 

Έρχεται νέο πρόγραμμα επιδότησης για ηλιακούς θερμοσίφωνες

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προωθεί ένα μοντέλο επιδότησης με τρεις κλίμακες για το ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με αυτό, όσο μικρότερη είναι η κατανάλωση, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιδότηση. 

Έτσι, για καταναλώσεις έως 400 ή ακόμα και 500 KwH το σχήμα των επιδοτήσεων θα καλύπτει σχεδόν πλήρως τους πολίτες. Πρόνοια αναμένεται να υπάρξει και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δε δύνανται να κάνουν σημαντική εξοικονόμηση ρεύματος.

Oριζόντια η επιδότηση στο φυσικό αέριο-  «Αγκάθι» η υψηλή τιμή

Η επιδότηση θα μειώνεται για καταναλώσεις πάνω από αυτό το επίπεδο και περίπου από 800 KwH ως και 1000 KwH, ενώ θα προβλέπεται και μια ανώτερη κλίμακα με αναλογικά μικρότερη επιδότηση. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να δοθεί ένα bonus συνέπειας για όσους μειώνουν την κατανάλωσή τους κατά 15% σε σχέση με την περσινή περίοδο, αλλά αυτό θα πιστώνεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του τετραμήνου και όχι στους έναντι.

Εξοικονόμηση ενέργειας: Τρεις κινήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, περίπου το 75% των καταναλωτών δε θα δουν ουσιώδεις διαφορές σε σχέση με σήμερα, ενώ στην πρώτη κλίμακα το πλαίσιο προστασίας θα «σβήνει» πάνω από το 90% των ανατιμήσεων, περίπου όπως και σήμερα. Περιορισμένη επιδότηση θα έχουν όσοι κάνουν μεγαλύτερες καταναλώσεις. 

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, εκτιμάται ότι η κλιμακωτή επιδότηση δεν μπορεί να λειτουργήσει, όπως και το bonus, καθώς σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για πολυκατοικίες για τις οποίες ο λογαριασμός εκδίδεται συνολικά και στη συνέχεια επιμερίζεται στους ενοίκους. 

Κλιμακωτή η επιδότηση ρεύματος με bonus εξοικονόμησης   

Έτσι σήμερα, αναμένεται να ανακοινωθεί ότι το μοντέλο επιδότησης θα είναι όμοιο με αυτό του ρεύματος, απλά σε οριζόντια βάση, αν και η επιδότηση θα είναι περιορισμένη. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται επιδότηση 10 - 12 λεπτών ανά θερμική κιλοβατώρα, με την τιμή αυτή τη στιγμή να έχει φτάσει κοντά στα 24 λεπτά/ κιλοβατώρα. 

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Οκτώβριο

Θετικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι τα τιμολόγια ενέργειας για τον Οκτώβριο που ανακοίνωσαν χθες οι πάροχοι είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα Σεπτέμβριο.

Εξοικονόμηση ενέργειας: Ο οδηγός για να γλιτώσετε κιλοβατώρες και ευρώ!   

Οι τιμές πάντως παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και γι’ αυτό οι καταναλωτές αναμένουν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top