Ηλεκτρονική απάτη: Πώς κλέβουν στοιχεία μας από Whatsapp, Viber, Instagram

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών για να μην πέσετε θύμα

Μορφή Λερναίας Ύδρας παίρνουν οι ηλεκτρονικές απάτες.

Ακόμη και εφαρμογές που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν κρυπτογραφημένες και πιο ασφαλείς, πλέον δεν είναι. Οι ηλεκτρονικοί «ληστές» μπορούν εύκολα να αποκτήσουν πρόσβαση παντού, εκβιάζοντας οικονομικά και ψυχολογικά ανυποψίαστους χρήστες.

Έτσι, αν και πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι μπορούμε να ανταλλάξουμε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με τις εφαρμογές Whatsapp και Viber για περισσότερη ασφάλεια, πρέπει να… αναθεωρήσουμε.

Αθανασίου: Σάλος με δήλωση για παρακολουθήση Ελλήνων μουσουλμάνων βουλευτών

«Το Whatsapp και το Viber θεωρούνται “compromised”, οτι έχουν χάσει κατά κάποιο τρόπο την ασφάλεια τους Παρόλο που έχουν κρυπτογράφηση είναι γνωστό ότι παρακολουθούνται από τις μυστικές υπηρεσίες παγκοσμίως και τα δεδομένα δίνονται στις μυστικές υπηρεσίες», εξηγεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Παναγιώτης Πιέρρος, Managing Director εταιρείας κυβερνοασφάλειας.

«Δούρειος ίππος» το Instagram για τους ηλεκτρονικούς «ληστές»

Οι κρατικές υποκλοπές μας απασχόλησαν πρόσφατα με την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη, μεγάλη έξαρση στη χώρα μας όμως έχουν οι τυχαίες υποκλοπές σε ανυποψίαστους χρήστες.

Οικονόμου για Ανδρουλάκη: Επιχειρεί να εργαλειοποιήσει την υπόθεση

Το Instagram γίνεται ο «δούρειος ίππος» των χάκερς. Μέσα από εκεί αποκτούν πρόσβαση στο smartphone των ανυποψίαστων χρηστών, εκβιάζουν και αποσπούν χρήματα.

Αυτές είναι οι συνηθέστερες απάτες σε ηλεκτρονικές πληρωμές

«Ένας πολύ συχνός τρόπος είναι να σε προσεγγίσουν με email και να σου ζητήσουν τα στοιχεία του από λογαριασμούς που δεν είναι official. Δημιουργούν προφίλ που δεν ανήκουν σε σένα, επικοινωνούν με το κοινό σου και τους λένε “κερδίσατε στον τάδε διαγωνισμό” και ζητούν τα στοιχεία τους», τονίζει η Σίσσυ Κυριάκου, Instagrammer.

Αποκάλυψη: Παρακολουθούσαν τα κινητά 8 πολιτικών και επιχειρηματιών

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, πάνω από 500.000 ευρώ χάνονται καθημερινά με τις ηλεκτρονικές απάτες. Θύματα μπορεί να πέσουν ακόμη και οι Instagrammers, όπως η κα Κυριάκου, που είναι πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

«Πρώτος βασικός κανόνας είναι πως όταν λαμβάνουμε link στα social media δεν το πατάμε ποτέ. Δεύτερος κανόνας είναι ότι δε βάζουμε ποτέ τους κωδικούς μας username και password των email και του ebanking σε κανένα link, πουθενά και ποτέ», προειδοποιεί ο κ. Πιέρρος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top