Αποκάλυψη: Παρακολουθούσαν τα κινητά 8 πολιτικών και επιχειρηματιών

Predator: Πώς λειτουργεί ένα από τα πιο εξελιγμένα λογισμικά παρακολούθησης

Διαστάσεις θρίλερ παίρνει το ζήτημα των παρακολουθήσεων.

Τα νέα εξελιγμένα λογισμικά μπορούν ακόμα και να «φυτευτούν» στο κινητό με ένα απλό μήνυμα.

Mάλιστα, υπάρχουν επιβεβαιωμένα χτυπήματα στη χώρα μας. Πρόκειται για 8 επιφανείς Έλληνες πολιτικούς και επιχειρηματίες μεγάλων ομίλων, οι οποίοι έπεσαν θύματα του Predator και του Pegasus, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star.

Υπόθεση Ανδρουλάκη: Πως λειτουργεί το λογισμικό παρακολούθησης Predator

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις μιλούν για πολλά περισσότερα χτυπήματα στη χώρα μας, τα οποία ενδεχομένως να αγγίζουν και τριψήφιο αριθμό.

Είναι δύσκολο να εντοπιστεί ο ακριβής αριθμός των παρακολουθήσεων γιατί το Predator είναι ένα από το πιο εξελιγμένα κακόβουλα λογισμικά που χρηαιμοποιούνται.

Ανδρουλάκης: Καταγγέλλει απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του

Τα παλαιότερα είχαν κάποιες ενδείξεις όταν φυτεύονταν στο κινητό. Δηλαδή, ανέβαινε απότομα η θερμοκρασία της συσκευής ή έπεφτε πολύ γρήγορα η μπαταρία.

Το Predator, όμως, λειτουργεί σιωπηλά και αντλεί λίγες – λίγες τις πληροφορίες. Στη συνέχεια τις αποστέλλει σε ένα server σε μυστική τοποθεσία, ακόμη και σε άλλη χώρα. Έχουν εντοπιστεί τέτοιοι serves στα Σκόπια, τη Ρουμανία και τη Σερβία.

Υποκλοπές κινητών τηλεφώνων και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την ίδια στιγμή, πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σχετικά με τις παρακολουθήσεις, καταλήγει ότι η ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) και η ΕΛΑΣ (Ελληνική Αστυνομία) δεν έχουν αγοράσει ούτε χρησιμοποιούν το Predator ή κάποιο παρόμοιο spyware για το οποίο έχουν γίνει καταγγελίες το τελευταίο διάστημα.

«Χακάρουν το κινητό στέλνοντας απλά ένα μήνα»

«Όσον αφορά τα λογισμικά Predator και του Pegasus, έχουμε διαχειριστεί περιστατικά. Έχουν δυνατότητα αυτοκαταστροφής. Άρα χάνονται τα ίχνη και είναι δύσκολο για τον ειδικό να εντοπίσει ποια δεδομένα βγαίνουν προς τα έξω», τονίζει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο ειδικός στα θέματα κυβερνοασφάλειας, Παναγιώτης Πιέρρος.

Παρέμβαση Μητσοτάκη για την απόπειρα παρακολούθησης του Ανδρουλάκη

Τσιάρας για υποκλοπές σε Ανδρουλάκη: Αδιανόητο σε δημοκρατική κοινωνία 

Οπως εξηγεί, στα παλαιότερα λογισμικά έπρεπε να πατήσεις ένα λινκ. «Στα σύγχρονα σου έρχεται απλά ένα μήνυμα (SMS) και ακόμη κι αν δεν κάνεις τίποτα να πάρουν πρόσβαση στο κινητό σου», τονίζει.

Πώς λειτουργεί το κακόβουλο λογισμικό Predator

To Predator λειτουργεί με δόλωμα, το οποίο συνήθως είναι ένας σύνδεσμος, που έρχεται σε μήνυμα.

ΣΥΡΙΖΑ: Επιβεβαίωση ότι κρατικές υπηρεσίες έχουν λογισμικό παρακολούθησης  

Με το που πατήσει ο «στόχος» το λινκ, εγκαθίσταται στη συσκευή του το λογισμικό και έτσι το κινητό μετατρέπεται σε σταθμό παρακολούθησης.

Νίκους Ανδρουλάκης παρακολούθηση κινητού

Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, για την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του

Ο επιτιθέμενος έχει πλέον πλήρη πρόσβαση στη συσκευή. Μπορεί να δει βίντεο, φωτογραφίες, μηνύματα, ακόμη και να «κρατήσει» στιγμιότυπα οθόνης.

Μάλιστα, έχει πρόσβαση ακόμη και στην κάμερα και το μικρόφωνο και επομένως μπορεί να καταγράψει ακόμη και τη συνομιλία σε ένα δωμάτιο. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top