Υποκλοπές κινητών τηλεφώνων και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Παρακολουθούσαν το κινητό του Επίτροπου Δικαιοσύνης

Βίντεο από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Υποκλοπές κινητών τηλεφώνων σημειώθηκαν και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος των παρακολουθήσεων έγιναν ο Επίτροπος Δικαιοσύνης και υπάλληλοι της Κομισιόν. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Ψαρά η Κομισιόν εντόπισε αποδείξεις ότι τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν κορυφαία στελέχη, αλλά και κατώτεροι υπάλληλοί της παραβιάστηκαν από ισραηλινό κατασκοπευτικό λογισμικό. Ανάμεσά τους ήταν το κινητό του Βέλγου Επιτρόπου Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ΕΕ και έγγραφα που εξέτασε το Reuters, ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτέλεσαν πέρυσι στόχο κατασκοπευτικού λογισμικού που σχεδιάστηκε από ισραηλινή εταιρεία παρακολούθησης.

Υπόθεση Ανδρουλάκη: Πως λειτουργεί το λογισμικό παρακολούθησης Predator

Ανάμεσά τους ήταν ο Didier Reynders, ένας ανώτερος Βέλγος πολιτικός άνδρας που υπηρετεί ως Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης από το 2019, σύμφωνα με ένα από τα έγγραφα. Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης τουλάχιστον άλλοι τέσσερις υπάλληλοι της Επιτροπής, σύμφωνα με το έγγραφο και ένα άλλο πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα. Οι δύο αξιωματούχοι της ΕΕ επιβεβαίωσαν ότι στοχοποιήθηκαν υπάλληλοι της Επιτροπής, αλλά δεν έδωσαν λεπτομέρειες.

Η Επιτροπή έλαβε γνώση της στόχευσης μετά από μηνύματα που εξέδωσε η Apple σε χιλιάδες κατόχους iPhone τον Νοέμβριο, τα οποία τους έλεγαν ότι ήταν "στόχος επιτιθέμενων που χρηματοδοτούνται από το κράτος", δήλωσαν οι δύο αξιωματούχοι της ΕΕ. Ήταν η πρώτη φορά που η Apple έστειλε μαζική ειδοποίηση στους χρήστες ότι βρίσκονταν στο στόχαστρο κυβερνητικών χάκερ.

Οι προειδοποιήσεις προκάλεσαν άμεση ανησυχία στην Επιτροπή, δήλωσαν οι δύο αξιωματούχοι. Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της 26ης Νοεμβρίου που εξέτασε το Reuters, ένας ανώτερος τεχνικός υπάλληλος έστειλε ένα μήνυμα σε συναδέλφους του με ιστορικό σχετικά με τα ισραηλινά εργαλεία hacking και ένα αίτημα να είναι σε επιφυλακή για πρόσθετες προειδοποιήσεις από την Apple.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top