Δάνεια: Γιατί αυξάνονται οι δόσεις για το 80% των δανειοληπτών

Πώς επηρεάζει η απόφαση της ΕΚΤ να αναπροσαρμόσει τα επιτόκια του ευρώ

Υψηλότερες δόσεις θα κληθούν να καταβάλουν 8 στους 10 δανειολήπτες στην Ελλάδα από τον Αύγουστο, μετά την προ δεκαημέρου αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης.

Ο λόγος γίνεται για όσους έχουν χρηματοδοτηθεί με προγράμματα των οποίων το κόστος είναι άμεσα συνδεδεμένο με τους διατραπεζικούς δείκτες euribor.

Κι αυτό θα είναι μόνο η αρχή, καθώς εκτός σοβαρού απροόπτου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Σταϊκούρας για εξωδικαστικό μηχανισμό: Να συμπλεύσουν οι τράπεζες

Στον αντίποδα, οι καταθέτες δεν θα έχουν κάποιο όφελος, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, καθώς οι τράπεζες δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε βελτιωτικές για αυτούς κινήσεις μέχρι να υπάρξει νέα παρέμβαση στα ευρωπαϊκά επιτόκια.

Αύξηση επιτοκίων μετά από 11 χρόνια κατά 0,5% αποφάσισε η ΕΚΤ 

Έτσι, οι αποδόσεις σε λογαριασμούς προθεσμίας και προϊόντα ανοιχτής ζήτησης θα παραμείνουν στο 0% ή σε οριακά θετικό έδαφος, κατά πάσα πιθανότητα έως και τον Οκτώβριο. Στη συνέχεια, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του euribor.

Δόση δανείων

Οι άμεσες επιπτώσεις σε δάνεια

Στεγαστικά δάνεια: Οι μόνοι δανειολήπτες που δεν επηρεάζονται είναι όσοι αποπληρώνουν δάνειο με σταθερό επιτόκιο. Για όλη τη διάρκεια ισχύος του οι μηνιαίες δόσεις παραμένουν κλειδωμένες, όσο κι αν αυξηθούν τα ευρωπαϊκά επιτόκια.

ΕΚΤ: Αμετάβλητο το κόστος δανεισμού για τα επιχειρηματικά δάνεια 

Από την άλλη, στα υφιστάμενα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου οι δόσεις θα αυξηθούν από τον ερχόμενο μήνα, ανάλογα με τους όρους της σύμβασής τους. Το ετησιοποιημένο τελικό κόστος τους είναι συνδεδεμένο με τα διατραπεζικά επιτόκια euribor, που βρίσκονται ήδη από τον περασμένο Απρίλιο σε ανοδική τροχιά

Καταναλωτικά δάνεια: Στην καταναλωτική πίστη οι ενυπόθηκες χορηγήσεις, τα επιτόκια των οποίων είναι συνδεδεμένα κατά βάση με τους δείκτες euribor, θα επηρεαστούν άμεσα, ενώ στα δάνεια με επιτόκια που ορίζονται από την τράπεζα και στις πιστωτικές κάρτες κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε αυτή τη φάση. Τα ίδια ισχύουν και για τις νέες χορηγήσεις.

Επιχειρηματικά δάνεια: Στην επιχειρηματική πίστη η πλειονότητα των δανείων έχουν χορηγηθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο, είτε διοικητικά καθοριζόμενο από την τράπεζα ή συνδεδεμένο με κάποιον από τους δείκτες euribor. Στη δεύτερη περίπτωση οι αυξήσεις στο τελικό κόστος θα εφαρμοστούν αυτόματα, ενώ στα υπόλοιπα προγράμματα δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση μέχρι ο ίδιος ο πιστωτής αλλάξει τα επιτόκια.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top