Ανάπτυξη 3,5 - 4% βλέπει ο ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία το 2022 

Στο 12 - 12,4 % η ανεργία και στο 9 - 9,6% ο πληθωρισμός   

ΙΟΒΕ

Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό στην περιοχή 3,5-4% εκτιμά το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεση της το ΙΟΒΕ.

Ο πληθωρισμός σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο το 2022, στην περιοχή του 9% με 9,6% ενώ η πρόβλεψη για το μέσο ποσοστό ανεργίας το 2022 αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω, στην περιοχή του 12%-12,4%.

Ανάπτυξη 4% βλέπει το ΙΟΒΕ για το 2022 

Όπως ανέφερε επίσης, κατά την παρουσίαση της Έκθεσης, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας φέτος, οι ρυθμοί πραγματικής μεγέθυνσης αναμένονται ισχυροί, παρά τον πολύ υψηλό πληθωρισμό, ενώ για τη διατήρηση των ρυθμών μεγέθυνσης σε υψηλό επίπεδο είναι κρίσιμο να αυξάνονται συστηματικά οι επενδύσεις και οι εξαγωγές.

Πληθωρισμός σοκ στην Ελλάδα: Στο 12% τον Ιούνιο

Αν και σχεδόν όλες οι οικονομίες πλήττονται, η δική μας είναι σε κρίσιμο σημείο. Στην έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, με την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας ως κομβικό ενδιάμεσο στόχο, επιχειρεί να τεθεί σε τροχιά συστηματικής ανάπτυξης, επισήμανε ο κ.Βέττας.

Ρεκόρ 5ετίας σε κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα - Πού ζητούν εργαζόμενους

Οικονομίες όπως η δική μας, με χρόνιες δομικές υστερήσεις, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του πληθωρισμού κυρίως με επιδοματικές πολιτικές. Αν και είναι απαραίτητα μέτρα υποστήριξης προς τα ευάλωτα νοικοκυριά και πολιτικές προσαρμογής της ρύθμισης σε βασικές αγορές, είναι επείγον να υπάρξει υποστήριξη της παραγωγής, με απλούστευση διαδικασιών και κανόνων και μεταρρυθμίσεις για αύξηση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων, είπε ο κ.Βέττας.

 

Το παράθυρο ευκαιρίας που διαγράφεται για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του κράτους και των επιχειρήσεων. Αν αυτό συμβεί, η χρηματοδότηση στη συνέχεια δεν θα είναι πρόβλημα και η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή, πρόσθεσε επίσης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top