Νέα μέτρα στήριξης για τα καύσιμα - Τα δύο σενάρια για τη βενζίνη

Το επόμενο διάστημα οι επίσημες ανακοινώσεις

Νέα μέτρα στήριξης για τις τιμές στα καύσιμα ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, την ώρα που η βενζίνη σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

«Αυτό που έγινε με την ενέργεια θα το κάνουμε και με τα καύσιμα. Οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν το επόμενο διάστημα», είπε ο Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντκατών, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει εάν θα πρόκειται για μείωση του ΕΦΚ (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) ή για κάποιο άλλο μέτρο στήριξης.

Νέα μέτρα στήριξης από Ιούλιο για την ακρίβεια – Τι θα γίνει με τη βενζίνη

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα επικρατέστερα σενάρια για τη βενζίνη είναι δύο: η επέκταση (και πιθανόν ενίσχυση) του Fuel Pass και η απευθείας επιδότηση στην αντλία, όπως στο πετρέλαιο κίνησης.

Τα δύο σενάρια για την επιδότηση βενζίνης

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια για την επιδότηση της βενζίνης είναι δύο:

1.    Επέκταση και διεύρυνση του Fuel Pass: Το επίδομα καυσίμων θα συνεχιστεί για τουλάχιστον όλο το καλοκαίρι (Ιούλιος και Αύγουστος). Παράλληλα, πολύ πιθανόν να ανοίξει ακόμη περισσότερο η «βεντάλια» των δικαιούχων, με το οικογενειακό εισόδημα να ανεβαίνει από τα 30.000 ευρώ, που είναι σήμερα, στα 40.000 ευρώ. Πληροφορίες, αναφέρουν, τέλος, πως εξετάζεται να αυξηθεί και το ποσό της επιδότησης και από τα 30 έως 50 ευρώ, να πάει στα 40 έως 60 ευρώ. 

Fuel Pass 2: Αυξάνεται το ποσό στη νέα επιδότηση καυσίμων

2.    Επιδότηση στην αντλία: Το άλλο σενάριο αφορά επιδότηση της βενζίνης στην αντλία, όπως γίνεται και με το πετρέλαιο κίνησης. Σε αυτή την περίπτωση, η επιδότηση πιθανόν να είναι πάνω από 15 λεπτά το λίτρο, με στόχο να βρεθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στα 2 ευρώ.

Καύσιμα αντλία

Τα επικρατέστερα σενάρια για τη βενζίνη είναι δύο: η επέκταση  (και πιθανόν ενίσχυση) του Fuel Pass και η απευθείας επιδότηση στην αντλία, όπως στο πετρέλαιο κίνησης / Eurokinissi

Όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης, η επιδότηση στην αντλία θα διατηρηθεί και μετά τον Ιούνιο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως θα είναι μάλλον ελαφρώς μεγαλύτερη από τα 15 λεπτά το λίτρο.

Γενς Στόλτενμπεργκ: Γνωστή η στάση του ΝΑΤΟ και του Γενικού Γραμματέα

O κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για τις ίσες αποστάσεις, που συνεχίζει να κρατά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, από Ελλάδα και Τουρκία.

Ίσες αποστάσεις από Στόλτενμπεργκ: «Διαφωνίες» οι τουρκικές προκλήσεις

«Είναι γνωστή η στάση του ΝΑΤΟ όσον αφορά τα ζητήματα αυτά. Η κυβέρνηση πάντα γνωστοποιεί τις θέσεις της στη διεθνή κοινότητα και τους συμμάχους και ήδη βλέπουμε αποδοχή των θέσεων αυτών. Από ελληνικής πλευράς είναι διαρκής η ενημέρωση συμμάχων και εταίρων για το τι συμβαίνει στην περιοχή μας από την πλευρά της Τουρκίας», είπε.

Η απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα για τις προκλήσεις

«Απαντώντας» στις προκλητικές τουρκικές διεκδικήσεις, είπε πως η Ελλάδα «σέβεται απαρέγκλιτα το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Απόλυτα και ανυποχώρητα. Και ακριβώς γι’ αυτό απαιτεί τα ίδια από τους γείτονές αλλά και από τη διεθνή κοινότητα. Είναι κατοχυρωμένα τόσο νομικά όσο και ιστορικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με μυθεύματα και έωλους ισχυρισμούς δεν πλήττονται».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top