Σχέδιο «θερμοστάτης»: Bonus σε όσους εξοικονομούν ενέργεια στο Δημόσιο

«Κόφτης» στα κλιματιστικά - Πόσο θα λειτουργούν ημερησίως

Το σχέδιο «θερμοστάτης», το νέο πλαίσιο για την επιβράβευση εξοικονόμησης ρεύματος, παρουσίασαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Power Pass: Πώς θα κάνετε αίτηση μέσω Taxisnet

Σύμφωνα με το σχέδιο, υπουργεία, δήμοι κι άλλοι δημόσιοι φορείς που θα συμμορφωθούν με τις συστάσεις για μειωμένη κατανάλωση, θα έχουν bonus και τα αυξημένα έξοδα θα καλύπτονται από τους προϋπολογισμούς τους.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Με κωδικούς Taxisnet η αίτηση

Από την πλευρά του, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων για εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο:

  • Συστηματοποίηση της εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο
  • Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσια κτίρια
  • Αμεσα μέτρα για μείωση 10% της κατανάλωσης ενέργειας και μεσοπρόθεσμα μέτρα με στόχο τη μείωση κατά 30% το έτος
  • Κίνητρα για την επίτευξη στόχων εξοικονόμησης ενέργειας

Ακόμα, αναφέρθηκε στην ορθολογική διατήρηση και συντήρηση θέρμανσης, ψύξης, στα μέτρα για τον φωτισμό και την ύδρευση, αλλά και μέτρα για κτιριακές παρέμβασης κατά 30% το έτος σε 2,5 εκατομμύρια τμ σε κτίρια στο Δημόσιο με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα».

Σχέδιο «θερμοστάτης»: Μείωση κατανάλωσης ενέργειας και bonus 

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, με το πρόγραμμα αυτό δημιουργείται ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας, που έχει ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% άμεσα, ενώ θα ληφθούν και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για μείωση της κατανάλωσης έως 30%.

Σε ό,τι αφορά στα bonus, η τελική απόφαση για τα ποσά θα κριθεί από το πόση ενέργεια θα καταφέρει να εξοικονομήσει

Αναφορικά με τα κλιματιστικά, όπως είπε ο υπουργός, όποιος δεν κάνει συντήρηση, ακόμη κι αν πιάσει τους στόχους του, θα πάρει λιγότερα χρήματα ως bonus, καθώς εάν είχε καθαρίσει τα air condition, τότε θα είχε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας άρα και μεγαλύτερο κέρδος.

Σχέδιο «θερμοστάτης»: «Κόφτης» στα κλιματιστικά - Πόσο θα λειτουργούν την ημέρα

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, για κάθε κτίριο του δημοσίου θα υπάρχει ενεργειακός υπεύθυνος, ο οποίος θα δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί. 

Τα κλιματιστικά θα ρυθμιστούν σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, ενώ θα ζητείται από τους εργαζόμενους να κλείνουν τα κλιματιστικά για 10 λεπτά ανά 2-3 ώρες και να ανοίγουν τα παράθυρα.

Ακόμα, θα γίνεται σύσταση να κλείνουν υπολογιστές, φώτα, κλιματιστικά όταν φεύγουν από το γραφείο και να προσέχουν η θερμοκρασία να μην είναι πολύ χαμηλή. 

Τέλος, αναμένεται να τοποθετηθούν στόρια και κουρτίνες, ενώ προτείνεται να μένουν αεριζόμενοι οι χώροι τα βράδια, για να μειωθεί η ζέστη το καλοκαίρι.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top