Ενέργεια: Κίνηση - ματ από την Ελλάδα στα Βαλκάνια

Σκρέκας στο Star: Κοινή αγορά LNG από Ελλάδα και Βουλγαρία  

Κίνηση - ματ στην ενεργειακή σκακιέρα των Βαλκανίων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής κάνει η Ελλάδα με τα έργα που έχει βάλει μπροστά και την αναδεικνύουν σε πρωταγωνιστή στη διανομή του φυσικού αερίου.

Δένδιας για Βαλκάνια: Δεν είναι επιλογή η επιστροφή στο οθωμανικό παρελθόν

Οι Βαλκάνιοι γείτονες, περιμένουν πώς και πώς την ενεργειακή διασύνδεση και προμήθεια από την Ελλάδα, ενώ η Βουλγαρία ήδη προμηθεύεται αέριο από τη χώρα μας, όπως μεταδίδει από τη Σόφια η απεσταλμένη μας Λευκή Γεωργάκη. 

Το κύμα ακριβείας σε υπηρεσίες ενέργειας και αγαθά είναι το καυτό θέμα που απασχολεί τους πολίτες στη Βουλγαρία. Τα εισοδήματα σταθερά και οι τιμές ανεβαίνουν στα πάντα. 

Ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μαζί με 7 ομολόγους του και τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, συζήτησαν στη Σόφια, την ενεργειακή τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής, την ώρα που το μπρα ντε φερ Ρωσίας-Δύσης δυσκολεύει την κατάσταση.

Σκρέκας στο συμβούλιο της ΕΕ: Η Ελλάδα προτείνει πλαφόν στην ενέργεια

«Αποφασίσαμε με τη Βουλγαρία κοινές αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου έτσι ώστε να βελτιώσουμε τη διαπραγματευτική τους ικανότητα, αλλά και την αξιοποίηση των υποδομών φυσικού  αερίου που ετοιμάζουμε το επόμενο διάστημα» δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο Star για το ίδιο ζήτημα.     

«Σωσίβιο» από την Ελλάδα στους βόρειους γείτονες 

«Σωσίβιο» για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια θεωρούν στη Βουλγαρία πως είναι και το αέριο που ήδη παίρνουν από την Ελλάδα,  μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Ρωσία, καθώς παρακρατούν ποσότητες που προορίζονται για τη χώρα μας. Επιπλέον τον Μάιο, από τις αποθήκες της Ρεβυθούσας, 140.000 κυβικά μέτρα LNG θα φτάσουν στη γειτονική χώρα.  

Υπουργική διάσκεψη οκτώ κρατών στη Σόφια  - Σχέδια για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Μόσχα   

Άνοιξε το «Κουτί της Πανδώρας»  στην ΕΕ με το 6ο πακέτο κυρώσεων και το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου σε 6 μήνες. Η Ελλάδα, η Γερμανία όπως και 21 ακόμη χώρες  λένε «ναι» σε γενικές γραμμές στην απόφαση αυτή.  Αντίθετες είναι οι Τσεχία, Βουλγαρία, Σλοβακία και Ουγγαρία. Ήδη οι δύο τελευταίες χώρες εξαιρούνται. Θα συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό έως τα τέλη του 2023.Το δρόμο τους θέλουν να ακολουθήσουν Τσεχία και Βουλγαρία.

Υπουργική διάσκεψη 8 Υπουργών στη Σόφια για την ενέργεια

Υπουργική διάσκεψη 8 Υπουργών στη Σόφια για την ενέργεια  

«Να βρούμε τις πιο κατάλληλες λύσεις για τις χώρες όχι μόνο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και για τα Δυτικά Βαλκάνια και φυσικά όσο περισσότεροι είμαστε, όσο πιο δυνατοί είμαστε, θα μπορέσουμε να βρούμε σωστές λύσεις  δήλωσε ο Αλεξάντερ Νικόλοβ, υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας. 

 

Αποστολή Star στη Σόφια 

Δύσκολη είναι η ζωή πλέον και για τους χιλιάδες Έλληνες φοιτητές στη Σόφια. Τα μηναία έξοδα τους ξεπερνούν ακόμα και τα 600 ευρώ, αντίστοιχο ποσό θα πλήρωναν και στην Ελλάδα. 

Ενεργειακός κόμβος των Βαλκανίων η Ελλάδα: Μετά τη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη νέες εγκαταστάσεις στην Κόρινθο. 

Kομβικός ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης για το ΝΑΤΟ 

Οι εγκαταστάσεις σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη, οι αγωγοί TAP και IGΒ και ο νέος αγωγός προς τη Βόρεια Μακεδονία ανοίγουν τον δρόμο για τον εφοδιασμό των κρατών στα βόρεια σύνορα μας. Επιπλέον ο  κ. Σκρέκας αποκάλυψε ότι σχεδιάζονται νέες εγκαταστάσεις υγροποιημένου αερίου στην Κόρινθο.

«Όλα αυτά θα συμβάλουν στην ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής» τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.   

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top