Στο -35% το ΑΕΠ της Ουκρανίας και στο -8,5% της Ρωσίας το 2022!

Τεράστιες οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στις οικονομίες των δύο κρατών   

Ουκρανία καταστροφή

Τo ΑΕΠ της Ρωσίας, υπό το βάρος των μαζικών κυρώσεων μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, αναμένεται να συρρικνωθεί 8,5% φέτος και το ουκρανικό ΑΕΠ 35%, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις που δημοσιοποίησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΔΝΤ: Στο 3,5 % η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022  


Το ΔΝΤ υπογραμμίζει την αβεβαιότητα γύρω από τις προβλέψεις για την Ουκρανία, γιατί «είναι αδύνατο να εξασφαλιστούν ακριβή δεδομένα για τις ζημιές στην οικονομία». Όμως λαμβάνοντας υπόψη τις μαζικές καταστροφές υποδομών και τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων, ο θεσμός προβλέπει πως η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα είναι «πολύ σοβαρή».

«Ακόμη κι αν ο πόλεμος τελείωνε σύντομα, οι ανθρώπινες απώλειες, η καταστροφή του φυσικού κεφαλαίου και η φυγή των πολιτών θα εμποδίσουν σοβαρά την οικονομική δραστηριότητα για πολλά από τα επόμενα χρόνια», προειδοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Εικόνες καταστροφής στη Μαριούπολη

Εικόνες καταστροφής στη Μαριούπολη (photo AP Images)  

Τελεσίγραφο Ρωσίας σε Ουκρανούς: «Καταθέστε τα όπλα για να σωθείτε»

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, «οι εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις μεταξύ των οποίων ο αποκλεισμός ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα τραπεζικών πληρωμών Swift και η απαγόρευση πρόσβασης στα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία», εκτιμούν.

Αφού κατέρρευσε 60%, το ρούβλι επανήλθε κοντά στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την εισβολή.

Όμως η αποχώρηση ξένων επιχειρήσεων από τη Ρωσία επηρεάζει πολλές βιομηχανίες μεταξύ των οποίων η αεροναυπηγική και οι αεροπορικές μεταφορές, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ο τομέας πληροφορικής και η γεωργία.

Κυρώσεις: Ακόμη πιο κοντά η ΕΕ στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο  

«Κατά συνέπεια, οι προοπτικές παραμένουν ζοφερές», εκτιμά το ΔΝΤ.

Επιπλέον μία απώλεια εμπιστοσύνης των επενδυτών θα οδηγήσει σε μια σημαντική πτώση των ιδιωτικών επενδύσεων  και της κατανάλωσης που θα «αντισταθμιστεί μόνο εν μέρει από τις δημοσιονομικές δαπάνες». 

Η βασική πρόβλεψη είναι ως εκ τούτου μια ισχυρή ύφεση το 2022 και μια νέα πτώση του ΑΕΠ περίπου 2,3% το 2023.

Το ΔΝΤ προβλέπει πως ο αντίκτυπος μπορεί να είναι πιο σημαντικός αν ορισμένες οικονομίες, όπως η Γερμανία, «απογαλακτιστούν» από τη ρωσική ενέργεια.

Το Ταμείο μάλιστα δεν κάνει προβλέψεις για το 2023 για την Ουκρανία λόγω του μεγάλου βαθμού αβεβαιότητας. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top