Μοντέλο «Airbnb» και στις παραγγελίες από ηλεκτρονικές πλατφόρμες delivery

Η εφορία θα καταγράφει τις συναλλαγές μας στις online πλατφόρμες delivery

Efood, Wolt

Μοντέλο «Airbnb» και στις παραγγελίες μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών delivery θα εφαρμόσει η ΑΑΔΕ για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή όσων επιχειρηματιών δεν κόβουν αποδείξεις.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μετά την έξαρση της φοροδιαφυγής που έδειξαν οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις εστίασης, συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη των E-food, Wolt και Βox.

Επιστροφή φόρου με ένα κλικ: Πώς θα γίνεται αυτόματα

Όπως συμφωνήθηκε, όποια συναλλαγή πραγματοποιεί καθένας από εμάς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας delivery θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά, και ανά τρεις μήνες, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Άνοιξε το Taxis για την υποβολή τους

Με αυτόν τον τρόπο, θα πραγματοποιούνται συχνότερα και τακτικά - και όχι κατά περίπτωση - διασταυρώσεις μεταξύ των πραγματικών και των δηλωθεισών συναλλαγών, που πραγματοποιούν τα καταστήματα εστίασης μέσω των πλατφορμών, ώστε να διαπιστώνεται αν και πότε κόβουν αποδείξεις.

Επίσης, ο διοικητής της ΑΑΔΕ ζήτησε από τις πλατφόρμες να αναπτύξουν άμεσα πολιτικές ενημέρωσης των επιχειρήσεων, με τις οποίες συνεργάζονται, για την υποχρέωσή τους να εκδίδουν και να συνοδεύουν τις παραγγελίες με τα νόμιμα παραστατικά (αποδείξεις και όχι δελτία παραγγελίας).

Στην ουσία, εφαρμόζεται και εδώ το επιτυχημένο μοντέλο συνεργασίας αι παροχής στοιχείων από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού (Booking, Airbnb, Vrbo), ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συμμόρφωση και η διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη διετία της πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν πιλοτικά 34 εκτεταμένοι έλεγχοι, από τους οποίους προέκυψαν συνολικά 846.536 μη εκδόσεις φορολογικών στοιχείων, μέσω πλατφορμών, που αντιστοιχούν σε καθαρή αποκρυβείσα ύλη 5,7 εκ. ευρώ και μη αποδοθέντα ΦΠΑ, 1,3 εκ. ευρώ. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top