Επιστροφή φόρου με ένα κλικ: Πώς θα γίνεται αυτόματα

Η ΑΑΔΕ προχωρά στη δημιουργία «χρυσής λίστας» δικαιούχων

Υπολογισμός φόρου

Αυτόματες επιστροφές φόρου, χωρίς την παρέμβαση των εφοριακών, προβλέπει ο σχεδιασμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και θα βλέπουν σε σύντομο χρονικό διάστημα το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ που δικαιούνται να πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό.

Συνολικά, η φορολογική διοίκηση σκοπεύει να επιστρέψει φόρους ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ στόχος είναι να μηδενιστούν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου (άνω των 90 ημερών) οι οποίες κοστίζουν στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς επιβαρύνονται με τόκο.

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Άνοιξε το Taxis για την υποβολή τους

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ προχωρά στη δημιουργία «χρυσής λίστας» δικαιούχων για την επίσπευση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ. Στη λίστα αυτή θα εντάσσονται κυρίως οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις χαμηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή και εφόσον πληρούν τα εξής κριτήρια:

α) Εχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων, κατόπιν ελέγχων, ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω 5%.

β) Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

γ) Δεν χαρακτηρίζονται ύποπτοι για συμμετοχή σε απάτη που αφορά τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.

Η αυτοματοποιημένη διαδικασία θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων και συγκεκριμένα για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρων. Για τις υπόλοιπες θα διενεργείται επανέλεγχος, ενώ θα ζητούνται και πρόσθετα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, τα πολύ μεγάλα ποσά επιστροφής, ναι μεν θα επιστρέφονται ταχύτερα, αλλά θα εξαιρεθούν από το αυτοματοποιημένο σύστημα. Επίσης, θα εξαιρεθούν και περιπτώσεις υπότροπων επιχειρήσεων στις οποίες στο παρελθόν είχαν διαπιστωθεί φορολογικές παραβάσεις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top